La Fira de la Tòfona torna al Berguedà

  • Cinc restaurants de la comarca participen en una campanya amb plats i menús al voltant de la tòfona

VilaWeb

Redacció

23.02.2018 - 02:00

El Berguedà acull aquest cap de setmana una fira dedicada a un dels reclams gastronòmics més importants de la comarca: la tòfona. Lluny de la imatge elitista, que es vol evitar, la fira va adreçada al públic general i no tant a professionals, per tal de reforçar l’activitat econòmica que representa el consum d’aquest fong tan preuat. Demà i diumenge, Cal Rosal acollirà demostracions de cuina de tòfona, tallers, estands de venda, degustacions, xerrades i un concurs de gossos tofonaires.

Tot que la fira acabarà diumenge, fins al 15 de març cinc restaurants del Berguedà oferiran menús degustació i plats elaborats amb tòfona per a promoure’n el consum entre la població. Ho fan en el marc de la campanya de la cuina de la tòfona que van impulsar l’Associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà l’1 de febrer.

Bacallà confitat amb tòfona sobre pèsols negres del Berguedà, arròs de tòfona amb vieira i flam casolà d’ou i tòfona són només tres de les elaboracions que es podran tastar. A Bagà, el restaurant Ca l’Amagat Rústic Gastrohotel ha preparat un menú degustació amb set plats amb tòfona per 40 euros i el Restaurant Niu Nou posarà a l’abast de tothom dos plats ecològics amb aquest fong.

A Berga, l’establiment Caliu tindrà a la carta dues elaboracions amb tòfona i Cal Fuster, a Viver i Serrateix, quatre. D’una altra banda, a l’Espunyola, Cal Majoral oferirà un menú degustació de vuit plats cuinats amb tòfona per 90 euros. Aquest assortiment de receptes tofoneres pretén recuperar l’ús de la tòfona en la cuina més tradicional i domèstica.

El cultiu de tòfona negra al Berguedà va començar l’any 1986 a la finca de Montsent, Olvan, i des de llavors s’han habilitat més de 400 hectàrees dedicades al conreu del fong per tot el Principat. El seu valor gastronòmic, i econòmic, sovint ha allunyat la tòfona de la cuina més casolana, però la fira anual del Berguedà ha optat per apropar l’anomenat diamant negre al conjunt de la població coincidint amb la temporada de recol·lecció, que acaba el 15 de març.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor