La Filmoteca commemora els 80 anys dels bombardejos feixistes de Barcelona

  • Mònica Uriel presenta Barcellona, ferita aperta, que aborda la massacre i aposta per la reconciliació amb fermesa democràtica

VilaWeb

Redacció

15.07.2016 - 22:00
Actualització: 16.07.2016 - 17:00

La Filmoteca de Catalunya projectarà aquest diumenge el documental Barcellona, ferita aperta (Barcelona ferida oberta, 2016), basat en els bombardejos de l’Aviació Legionària italiana sobre Barcelona durant la guerra de 1936-39, coincidint amb el 80 aniversari de l’inici del conflicte. La seva autora, Mònica Uriel, serà l’encarregada de presentar la sessió.

Malgrat que actualment Itàlia encara no admet haver participat en els bombardejos de Barcelona, diverses persones i organitzacions durant les darreres dècades han intentat fer justícia per tancar un dels episodis més sagnants a la capital catalana. La denúncia per crims contra la humanitat contra l’estat italià presentada l’any 2013 per l’associació AltraItalia, formada per italians antifeixistes residents a Barcelona, va suposar per a Mònica Uriel, corresponsal de l’agència ANSA a Espanya, el detonant per a començar a gestar Barcellona, ferita aperta.

Un miler de persones van ser assassinades a Barcelona entre el 16 i el 18 de març del 1938 en el que van ser els primers bombardejos per saturació i els segons en nombre de morts, només superats per l’atac nazi a Guernica. Aquests bombardejos, que Mussolini va qualificar de ‘martelleig diluït en el temps’, van sembrar el terror, van massacrar a poc a poc els ciutadans i van acabar amb les fonts de subsistència.

El documental d’Uriel se centra en una emotiva trobada entre la filla d’un pilot italià que va participar en l’atac i el fill d’una víctima de les bombes. També aporta dades poc conegudes d’aquell episodi, com ara documents oficials que demostren que la Itàlia democràtica va continuar rebent diners des d’Espanya per la seva participació en la guerra, així com aportacions inèdites d’especialistes tant italians com catalans.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor