31.01.2016 - 02:00
Avui té lloc la vint-i-novena Festa del Tocino al municipi d’Albelda, a Osca. Seguint la popular tradició de la matança del porc, ja fa més de dues dècades que la penya ‘Lo Magré’ organitza aquesta festa, declarada d’Interès Turístic l’any 2001.
Els veïns d’Albelda i visitants d’arreu -fins i tot de Toulouse, des d’on arriba un autobús cada any per l’ocasió-, es congreguen avui a la plaça, on poden fer una xocolatada de bon matí, menjar carn a la brasa amb torrades i passejar-se per la fira d’artesania i productes locals. El centre de la vila s’omple de grans brases on els voluntaris, que van vestits amb roba d’època, fan la carn per als visitants. Finalment, cap al migdia es fa un dinar popular seguit d’un sorteig on, entre altres premis, els afortunats poden guanyar parts dels porcs sacrificats.
Segons la tradició, no hi ha cap raó específica per fer la matança del porc durant el mes de gener. De fet, l’època de l’any més popular és la segona quinzena de desembre, tot i que a moltes comarques també es fa a l’octubre. La matança del porc era, no fa tant, un esdeveniment que se celebrava convidant familiars i veïns a generosos àpats; és amb aquest esperit de gresca i alegria que el municipi d’Albeda vol mantenir aquesta tradició viva.