06.11.2015 - 02:00
Aquest cap de setmana Santa Coloma de Farners es proclama capital de la ratafia. Aquest licor, fet d’herbes, arrels i fruits macerats en anís o aiguardent, serà el protagonista de la Festa de la Ratafia, que ja fa 34 anys que es fa. Es tracta d’un esdeveniment que obre la temporada de degustació de la ratafia i mobilitza a tot el poble. Està organitzat per la Confraria de la Ratafia, una entitat sense ànim de lucre amb orígens que es remunten a l’època medieval.
Enguany una de les activitats destacades és la presentació del Manifest de la Ratafia Catalana Casolana, que busca recuperar la tradició de fer destil·lats i licors casolans. El document ha estat elaborat conjuntament entre la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, la Fira de la Ratafia de Besalú i el restaurant Celler de Can Roca.
Avui es fa un concurs de la ratafia, el més antic de Catalunya, on participen diversos elaboradors de ratafia casolana. El jurat està format per paladars tan exquisits com el d’Empar Moliner o Josep Roca. A més del premi a la millor ratafia, aquesta nit també es nomenaran els nous confrares i s’atorgarà a Josep Roca, d’El Celler de Can Roca, el títol de confrare d’honor. La confraria ha volgut reivindicar aquest any a través de samarretes i bosses, el verb català ‘xinxollar’, molt relacionat amb la tradició ratafiaire, i que segons el diccionari es refereix a ‘Sacsejar, remoure, un líquid dins el seu recipient’.
Durant tot demà i diumenge, la ciutat s’omplirà de productes de proximitat i de productes elaborats amb ratafia com ara pans, secallones, cerveses i fins i tot iogurts. Demà a la Plaça Farners s’hi farà un taller de fer ratafia a càrrec de Marta Guillaumes, membre de la confraria. Diumenge serà el torn dels balls de bastons i de les actuacions musicals. Durant tot el dia s’aniran succeint els grups a l’escenari de la Plaça Farners fins a les vuit de la tarda, quan es farà la litúrgia de tancament de la festa. Es despenjarà el penó i es durà a la casa del custodi, la persona que hagi guanyat el premi a la millor ratafia, que el guardarà fins a l’any vinent.