La felicitat és completa a Eslovènia

VilaWeb

Francesc Ginabreda

16.02.2017 - 02:00
Actualització: 16.02.2017 - 11:42

La nostra programació estable d’ebooks, de la qual us hem anat parlant aquests dies, arrencarà el mes d’abril amb Un Sant Jordi a Eslovènia, de Vicenç Pagès Jordà: un dietari sobre l’estada de l’escriptor figuerenc en un país petit on li fan grans entrevistes. Una aproximació lleugera i reflexiva a una societat ordenada i acollidora bastida entre anades i vingudes culturals, històriques i polítiques amb Catalunya. Us podeu subscriure a partir de dimarts 14 de febrer a través de Verkami en aquest enllaç.

Pagès Jordà va viatjar a Ljubljana, Novomesto i Maribor per presentar dues obres seves traduïdes a l’eslovè i va viure en primera persona la diada de Sant Jordi en aquest país, que l’ha adoptat seguint la nostra tradició. El llibre que us presentem és una crònica d’aquest viatge, fugaç però intens, a ciutats on descobreix lectors curiosos i entusiasmats amb els seus llibres, on discuteix sobre el seu passat encara proper i el futur immediat amb gent que li fa inevitables preguntes sobre “el procés”.

I una dada insòlita: en una de les llibreries que visita, Homage to Catalonia de George Orwell és, amb molta diferència, el llibre més robat.

Un Sant Jordi a Eslovènia és un retrat del món literari i de la cultura d’un dels països de la Nova Europa, que va formar part de l’antiga Iugoslàvia fins l’any 1991, que té dos milions d’habitants i on és costum canviar-se de sabates quan s’arriba del carrer.

Durant les diverses entrevistes que li fan –a les llibreries, a la televisió, als diaris–, l’autor empordanès respon preguntes sobre La felicitat no és completa i Carta a la reina d’Anglaterra: “dos llibres que no tenen gaire res en comú” però que connecten amb el públic eslovè gràcies a les relacions entre art i immortalitat i l’interès que els suscita la història recent de Catalunya. “Ells em parlaven de llibres que acabaven de llegir, i jo els contestava en passat, esforçant-me a fer dialogar dues ficcions que per mi eren llunyanes. Però de mica en mica, com que també som el que hem estat, no em costava gaire recordar com era quan els vaig escriure”.

Instal·lat en un bed-and-breakfast, Pagès Jordà es mimetitza en aquest paisatge situat entre els Alps i l’Adriàtic passejant per alguns indrets emblemàtics com la Biblioteca Universitària on va estudiar Slavoj Žižek, “l’intel·lectual eslovè més conegut (nivell vedette)”. De tant en tant, mentre descriu com s’ha desenvolupat la jornada, ens regala petits aforismes sobre la condició humana:

“Potser la felicitat no és completa perquè som conscients de la nostra mortalitat, potser la plenitud dels moments feliços es veu enfosquida perquè sabem que no som eterns, potser d’aquí prové la nostra tendència a la malenconia”. La més nostrada i evident, la del retorn: a Catalunya, per Sant Jordi, “els dos llibres més venuts van ser una novel·la històrica i un llibre sobre el Barça. Ara sí que sóc a casa”.

També us hem preparat un avançament de la programació de la Biblioteca del Núvol. Més info aquí.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor