13.10.2023 - 13:19
|
Actualització: 13.10.2023 - 22:11
L’Hospital la Fe de València ha fet per primera vegada simultàniament tres trasplantaments bipulmonars, és a dir, de tots dos pulmons, en una mateixa jornada. Les intervencions van mobilitzar quaranta-dos professionals, que van treballar durant més de dotze hores per torns, de les 17.00 a les 6.00.
Gabriel Sales, cap del servei de cirurgia toràcica i de la Unitat de Trasplantament Pulmonar de la Fe, ha dit que era un fet històric, que havia estat possible gràcies a la generositat dels donants i les seves famílies. Ara, els pacients presenten una evolució favorable després de les operacions.
Segons que explica Sales, els donants eren de tres ciutats diferents de l’estat espanyol, cosa que en feia créixer la complexitat. Per això, l’equip de Coordinació de Trasplantaments de l’hospital ha estat en comunicació directa i constant amb l’Organització de Trasplantaments espanyola.
Sales ha ressaltat també la dedicació incondicional dels professionals d’anestèsia, pneumologia, cirurgia, infermeria, tècnics en cures auxiliars d’infermeria i zeladors, que van participar directament en els trasplantaments pulmonars, i també al personal dels mitjans de transport dels equips.
L’Hospital la Fe va fer el primer trasplantament pulmonar a un adult, l’única opció terapèutica possible en casos de fallada pulmonar irreversible, el febrer del 1992. Cinc anys més tard, es va fer el primer trasplantament a un pacient menor d’edat.
D’aleshores ençà, el programa s’ha consolidat i ja han fet 1.032 trasplantaments pulmonars. En aquest temps, la taxa anual de pacients trasplantats ha anat creixent, i en paral·lel també l’índex de supervivència, segons fonts de la Conselleria de Sanitat.
José Luis Poveda, gerent del Departament de Salut València la Fe, ha destacat que darrere aquestes xifres hi havia històries de vida que eren possibles gràcies als equips de professionals de l’hospital. “La seua dedicació ens situa a l’avantguarda en activitat trasplantadora”, ha dit.
El trasplantament pulmonar és un procediment de molta complexitat, que és possible gràcies als equips implicats en la intervenció quirúrgica i a una estructura estable en què participen, abans i després de l’operació, professionals dels serveis de malalties infeccioses, anatomia patològica, immunologia, radiodiagnòstic, cardiologia i cirurgia cardíaca, unitat de vigilància intensiva, pediatria, rehabilitació i farmàcia hospitalària.