22.03.2025 - 21:40
|
Actualització: 23.03.2025 - 22:57
Si la setmana passada va ser la marca d’escumosos Corpinnat que feia balanç de l’any 2024 amb tota mena de dades, aquesta setmana ha estat la DO Cava, encapçalada pel president, Javier Pagès, que ha convocat la premsa per parlar del tancament de l’any i oferir un maridatge d’alguns dels seus caves d’elaboradors integrals amb els plats del restaurant Via Veneto.
La DO Cava té una història complicada d’ençà que va ser creada, quan van cedir a incorporar territoris fora de Catalunya, centre neuràlgic d’aquest escumós. Per això, aquests anys l’organisme fa grans esforços per guanyar en valor en el camp dels escumosos. Han optat per visibilitzar els vins de guarda superior, els vins de Paratge Qualificat i, entre els cellers, els elaboradors integrals. Però el cava és un producte estructural i determinant perquè és el més important tant en volum, com en valor, com en facturació, com en hectàrees i elaboradors, com en exportació, del sector vitivinícola català. Javier Pagès en va donar unes quantes dades: es conreen 37.502 hectàrees de vinya dedicades al cava; hi ha 5.874 explotacions vinícoles i 343 cellers que elaboren cava; un producte que té presència a 150 països. Pagès va dir que és un cas de reeixida, tot i que amb espais de millora. Que hi ha tres grans DO al món elaboradores d’escumosos, tres capdavanters mundials, un dels quals és el cava, a més del Champagne i el Proseco, i va voler valorar aquest pes que té el cava en el mercat mundial.
Balanç final del 2024 de la DO Cava
Però les dades del 2024 no han estat bones, fet que és una tendència en el mercat mundial dels escumosos. Si a mitjan desembre, abans que s’acabés l’any, Javier Pagès va parlar d’una davallada provisional del 12% en les vendes de cava, aquesta setmana ha revelat que el resultat final de la campanya del 2024 encara ha caigut una mica més i s’ha situat en 13,39% per sota, respecte del 2023. Això vol dir que s’han venut 218 M d’ampolles (140 M en el mercat internacional, que representa el 64% de les vendes amb un 18% de descens; i 78 M d’ampolles en el mercat interior, una tercera part de les quals corresponen a Catalunya, amb un descens del 3,56%).
Dels 218 M d’ampolles venudes, 37,3 M són en ecològic, un mercat que creix un 15,24% respecte del 2023 i que és avui el 17% del total d’ampolles venudes. En positiu es troben també els caves de guarda superior de Paratge Qualificat, que han crescut un 13,33% (un 58,54% en el mercat interior). En conjunt, el cava ha baixat en volum, però ha pujat en valor: en el mercat interior, un augment del 8% i en l’exportació, del 12%. En total, el 2024 hi ha hagut un creixement en el valor del cava d’un 11%.
Mentre les vendes totals del 2023 van facturar 230 M d’euros, el 2024 la facturació ha caigut fins a 220 M d’euros.
Per països, el primer mercat va ser el belga, amb 20,3 M d’ampolles venudes; els Estats Units amb 17,8 M d’ampolles; el Regne Unit, amb 15,7 M d’ampolles; Suècia, amb 12,5 M d’ampolles i Alemanya, amb 11 M d’ampolles. Com ja va dir a mitjan setembre, Javier Pagès va atribuir el descens de l’exportació (-18%) a una manca d’existències dels cellers. La demanda va superar l’oferta, que a causa de la sequera prolongada va fer baixar la producció i els cellers no van poder atendre totalment. En aquest sentit, el mercat més afectat ha estat l’alemany, on s’han servit 20 M d’ampolles menys.
Què pot passar si Trump compleix l’amenaça d’imposar aranzels del 200% al mercat del vi?
La conferència de premsa es va centrar en el comportament del mercat dels EUA si Trump compleix l’amenaça d’incrementar els aranzels al vi d’un 200%. En aquest sentit, Pagès va ser caut: “De moment, hem d’esperar, perquè l’administració americana encara no s’ha pronunciat sobre els aranzels, des que Trump va parlar del 200%. És evident que faria molt de mal al sector, però també cal veure la situació en conjunt, de com quedarien els altres escumosos en el mercat americà i quin comportament tindrà el consumidor. Així i tot, segur que uns aranzels tan importants afectaran les vendes. El que vull dir és que l’impacte pot ser important, però no sabem quant. Amb tot, els escumosos europeus som un lobby a la Unió Europea. Els polítics ens recolzen a Europa i faran accions per evitar que el món del vi quedi destruït.”
Quan li van preguntar si l’acció de Trump podia arrossegar els altres mercats, Javier Pagès va assegurar que no creia que hi hagués un efecte similar a la resta de mercats, “tot i que podria generar una certa inflació”. Als Estats Units el cava és el segon escumós en vendes després del Proseco i el primer segons el mètode tradicional, per davant del Champagne. A la pregunta de quin mercat podria compensar la pèrdua del mercat dels EUA, Pagès va dir que no se sabia: “Les vendes no es poden forçar, perquè forçar un mercat només es podria fer en preu (més baix) i això seria un petit desastre. El meu consell: jo no abandonaria la presència als Estats Units, perquè recuperar-la costaria molt.”
Caves de guarda superior d’elaboradors integrals maridats amb els plats de Via Veneto
Els elaboradors integrals són cellers que fan tot el procés d’elaboració del cava a la propietat, des del raïm de vinya pròpia amb què s’elabora el vi base fins al procés de la segona fermentació amb el mètode tradicional, embotellat i criança. A la DO Cava hi ha disset elaboradors integrals, dos dels quals s’acaben d’incorporar: Mastinell, al Penedès, i Bodegas Ondarre, a la Rioja.
Tots els caves d’elaboradors integrals que es van maridar amb els plats del restaurant Via Veneto eren de guarda superior, amb un envelliment mínim de trenta mesos, llevat del que provenia de la Rioja. El millor sommelier de Catalunya 2025, Cyril Vermuelen, va presentar els escumosos.
- Carpe Eco 2019, cava de guarda superior gran reserva del celler Mastinell, i La Ticota 2017, cava de guarda superior gran reserva del celler Avinyó, van maridar amb una esquitxada de petxines de pelegrí amb gelat d’alvocat i pols de corall de petxina de pelegrí.
- Reserva de la Família Rosé 2021, cava de guarda superior gran reserva del celler Juvé & Camps, i Rosa Cusiné 2019, cava de guarda superior gran reserva del celler Parés Baltà, van maridar amb uns pèsols del Maresme amb pannacotta de ceba.
- L’Era del Celoni 2016, cava de guarda superior gran reserva del celler Carles Andreu, i Vinyes de Can Sala 2015, cava de guarda superior Paratge Qualificat del celler Can Sala, van maridar amb una romescada d’escórpora amb mongetes del ganxet.
- Heritage 2017, cava de guarda superior gran reserva del celler Gatell, i Claror 2016, cava de guarda superior Paratge Qualificat del celler Vins El Cep, van maridar amb un brioix de rellom de porc ibèric Joselito rostit amb brotons i espàrrecs silvestres.