MAIL OBERT MARTA ROJALS

La distribuïdora les Punxes ja és propietària única de la logística Entredós

  • Les Punxes ha comprat el 45% de les accions que fins ara tenia en propietat Àgora Solucions Logístiques, la distribuïdora d’Enciclopèdia Catalana

VilaWeb
Montserrat Serra
16.07.2024 - 19:12
Actualització: 16.07.2024 - 20:50

D’una manera molt breu però clara, sense entrar en detalls, aquesta tarda la distribuïdora de llibres les Punxes ha anunciat que ja és propietària única de la logística Entredós, després d’haver comprat el 45% de les accions que encara tenia en propietat Àgora Solucions Logístiques, empresa d’Enciclopèdia Catalana. D’aquesta manera, es tanca una de les operacions que ha trasbalsat més el sector del llibre en l’àmbit de la distribució aquests darrers temps i que ha implicat pèrdues milionàries.

El comunicat diu: “Les Punxes Distribuïdora, fins ara propietària del 55% de la societat Entredós Logístics SL, ha exercit el seu dret preferent de compra del 45% de les accions que tenia en propietat Àgora Solucions Logístiques. Així, les Punxes Distribuïdora continua amb el seu projecte logístic, ara com a propietari únic de la societat Entredós Logístics SL.”

I acaba dient: “Amb aquesta compra, les Punxes Distribuïdora vol consolidar el seu objectiu inicial de millora contínua de la seva logística, organització i servei, i adaptant-se a les necessitats de les editorials i els clients i posant-los al centre de l’activitat.”

Per a les Punxes la logística és estratègica

El director de les Punxes, Josep Maria Cervera, ha explicat a VilaWeb que per a ells la logística és una part estratègica del negoci (un sector que abraça la part comercial, de logística o magatzem i administrativa). Tot i que van impulsar Entredós amb un altre soci, Àgora, veient com ha anat tot i la impossibilitat d’entendre’s, han decidit de quedar-se Entredós com a propietaris únics i distribuint-ne els 105 segells editorials, que són editorials independents (no tenen com a client cap grup editorial) i una part són molt petits (publiquen un títol o dos l’any).

Les Punxes pot considerar que l’espai de les dues naus que Entredós té al polígon de la Granada del Penedès, en les circumstàncies actuals, és sobredimensionat. Cervera ha explicat que tenen una nau de 17.000 metres quadrats i una altra de 8000. La més gran se la quedaran, perquè saben que en els sis, set o vuit anys vinents ja ocuparan aquest espai. Alhora, ens confirma que tenen sis mesos per a decidir si mantenen la nau de 8.000 metres quadrats o la deixen.

Les Punxes és una distribuïdora històrica que sempre ha treballat amb editorials independents, com ara Anagrama, Acantilado i Quaderns Crema, Club  Editor, l’Altra Editorial… L’empresa actualment és propietat de cinc socis que són ex-treballadors i treballadors de les Punxes. Tots cinc fa més de vint anys que treballen a l’empresa i, per tant, en el sector.

El magatzem d’Entredós ara mateix conté catorze milions de llibres. D’aquests, entre 3,5 milions i 4 corresponen als segells que distribueix encara Àgora (els antics segells d’Enciclopèdia Catalana que ara són propietat d’Abacus Futur). Segons Josep M. Cervera, les Punxes continuarà operant logísticament sobre aquests llibres d’Abacus Futur per facilitar una transició tranquil·la fins el mes de gener vinent.

Àgora, pendent de compra d’Abacus Futur

Per una altra banda, encara s’ha de resoldre la situació d’Àgora Solucions Logístiques. El director general d’Enciclopèdia Catalana, Joan Abellà, ha confirmat a VilaWeb que Abacus Futur, propietat de la cooperativa Abacus i l’empresari Jaume Roures, té una opció de compra sobre Àgora que pot exercir durant aquest any. Enciclopèdia compta que sabrà la posició d’Abacus abans de final de setembre. Actualment, Àgora només distribueix els segells d’Enciclopèdia que ha comprat Abacus Futur i els llibres de text propietat d’Enciclopèdia Catalana.

Una mala gestió amb pèrdues milionàries

Logística Entredós havia de ser la gran empresa de distribució catalana, amb participació de les Punxes i Àgora, i ha acabat en no res. Va començar a funcionar l’estiu del 2022. Tanmateix, es va engegar d’una manera precipitada i van fallar molts processos. Els retards en l’arribada dels llibres a les llibreries van ser constants i van causar pèrdues milionàries. Va afectar esdeveniments importants com la Setmana del Llibre en Català, la campanya de Nadal i, en part, fins i tot, Sant Jordi de l’any passat. L’acord entre els dos socis d’Entredós, que de bon començament ja no es van entendre en la manera de fer, només implicava el magatzem, perquè cada distribuïdora servia les seves editorials. Els segells d’Àgora van ser els que en van sortir més malparats. La situació va portar Xarxa de Llibres, comercial que aplega una vintena d’editorials independents, a abandonar Àgora i a demandar-la judicialment, per reclamar-li 2,8 milions d’euros. Més endavant se n’anaren tots els segells del Grup 62. Aquesta situació va sumir Àgora en una situació de crisi i de dèficit que va arrossegar Enciclopèdia Catalana, cosa que obligà el grup a vendre’s el patrimoni que li quedava, fer un ERO i vendre tots els seus segells literaris a Abacus Futur.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor