28.05.2018 - 22:00
La caiguda de Mariano Rajoy depèn dels partits independentistes i del PNB. Com que Ciutadans refusa de donar suport a la moció de censura del PSOE, que convertiria Pedro Sánchez en president del govern espanyol, ara l’èxit o el fracàs de la moció de censura és a les mans de l’independentisme català i dels nacionalistes bascs. Dijous començarà el procediment al congrés espanyol i tant ERC com el PDECat han de decidir una posició definitiva. Hi ha una crítica compartida entre ERC, el PDECat i el PNB: cap dels seus representants no ha rebut la trucada de Pedro Sánchez per parlar del seu suport a la moció de censura.
La primera sentència del cas Gürtel ha estat demolidora per al PP i ha causat un gran terratrèmol polític. Ciutadans considera trencat el pacte de legislatura i deixa el govern espanyol en minoria, alhora que exigeix que es convoquin eleccions. El partit d’Albert Rivera no vol donar suport a Sánchez si no es compromet a posar una data a les eleccions generals, i ha demanat que es retiri la moció de censura per a acordar-ne una amb un candidat alternatiu i independent.
Tanmateix, la posició de Ciutadans pot acabar fent que Rajoy sobrevisqui i continuï governant. Ara, el fet que Cs consideri liquidat el pacte de la legislatura deixaria l’executiu en minoria al congrés, i això pot acabar fent que Rajoy dissolgui les corts i convoqui eleccions abans no acabi l’any. De fet, Rivera ha demanat a Rajoy que cedeixi i convoqui eleccions a la tardor.
Per una altra banda, el PNB ha posat com a condició que Sánchez no convoqui eleccions anticipades. El partit basc, que la setmana passada va donar aire a Rajoy aprovant el pressupost, ara és clau per a fer-lo caure definitivament. Aquesta exigència és fàcilment acceptable pel PSOE, atès que la intenció de Sánchez és governar uns quants mesos per a demostrar a l’electorat que és un candidat amb cara i ulls. El portaveu del PNB al congrés, Aitor Esteban, va explicar ahir que, abans de decidir el sentit del seu vot, volien escoltar què proposava Sánchez per al País Basc i Catalunya.
Finalment, Podem, que la setmana passada va anunciar que donaria suport a la moció de censura sense condicions, ha rectificat i ha dit que sotmetrà el seu suport a Pedro Sánchez al vot dels inscrits.
El PSOE nega cap pacte amb l’independentisme
Els socialistes s’han afanyat a desmentir qualsevol mena d’acord amb ERC i el PDECat, arran dels atacs del PP i també de Cs de rebre els vots favorables de l’independentisme. La demonització dels diputats sobiranistes l’han expressada el secretari d’organització socialista, José Luis Ábalos, i l’ex-president de la Generalitat José Montilla. Sense el suport de Ciutadans, la moció de censura no pot reeixir. Però el PSOE fa equilibris per guanyar-la sense negociar res amb l’independentisme per a esquivar les crítiques de la dreta.
Dissabte, el diputat d’ERC Gabriel Rufián va dir a Twitter que Sánchez hauria d’anar a demanar els nou vots republicans al president del partit, Oriol Junqueras, a la presó d’Estremera. Tanmateix, ahir, Rufián mateix va posar tres condicions en una entrevista a la Xarxa: l’aixecament del 155 –que implicaria la publicació dels nomenaments dels consellers que s’ha negat a fer Rajoy–; que Sánchez demani perdó pels insults contra el president Quim Torra i l’independentisme; i que el PSC no pacti amb Xavier García Albiol per a forçar un canvi de govern a Badalona.
La presa de posició d’ERC ha variat de divendres ençà, quan el diputat Joan Tardà va anunciar el vot favorable a la moció de censura. Ahir, la portaveu del partit, Marta Vilalta, va explicar que la decisió la prendrien Junqueras, la secretària general, Marta Rovira, i els òrgans de la direcció del partit. Tardà expressava malestar amb Sánchez: ‘Sembla que el PSOE vulgui que ERC hi voti en contra.’
El portaveu del PDECat al congrés, Carles Campuzano, ha dit que el principal compromís del partit és fer fora Rajoy, però ha advertit que la direcció del partit encara no ha pres cap decisió sobre el sentit del vot a la moció de censura. Han posat com a condició que no hi hagi cap pacte entre el PSOE i Cs –ara com ara, descartat–. La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, també va exigir a Sánchez unes disculpes pels insults contra Torra.
Per tant, la disjuntiva de l’independentisme és clara: o la continuïtat de Rajoy o la investidura de Sánchez, que és un dels pares del 155, que ha tancat files amb el president espanyol respecte de Catalunya i que ni tan sols ha trucat als representants de l’independentisme per a dialogar sobre la moció de censura, a banda el menyspreu contra Torra i el moviment independentista. L’abstenció a la moció de censura, per tant, no s’ha pas descartat, però implicaria, per omissió, la continuïtat de Rajoy.