La direcció d’ERC no accepta per ara l’esmena del sector crític sobre el títol de la ponència

  • Fonts d'ERC expliquen que esperen arribar a un acord avui mateix

VilaWeb

Text

Roger Graells Font

28.06.2018 - 22:00
Actualització: 29.06.2018 - 11:39

La direcció d’Esquerra Republicana refusa, per ara, l’esmena que el sector crític, format per quatre territorials del partit, ha proposat sobre el nom de la ponència política que se sotmetrà demà al debat de la conferència nacional del partit. Les negociacions entre la direcció i aquest sector no han reeixit respecte del nom de la ponència, però l’executiva d’ERC sí que ha acceptat de fer més explícita la unilateralitat en el full de ruta i ha acceptat la majoria de les esmenes. De totes maneres, la negociació continua i pot haver-hi un acord avui mateix.

La conferència nacional determina el full de ruta del partit per als anys vinents. I el debat d’esmenes és important. La més transcendent fa referència a la via unilateral. L’esborrany de la ponència parla del marc multilateral per a assolir la independència. ‘El procés cap a la República Catalana serà clarament multilateral, des del punt de vista social, econòmic, polític i institucional. Cal, doncs, anar més enllà del debat, binari, estèril i contraproduent, de la unilateralitat versus bilateralitat’, diu el text. No obstant això, la fórmula del redactat final serà diferent i dirà que  ERC ‘no renuncia a cap via democràtica i pacífica per assolir la República’.

Més esmenes destacades fan referència a la importància del món municipal, la necessitat de tenir una estratègia conjunta en l’àmbit europeu per a internacionalitzar el conflicte entre Catalunya i Espanya i el fet de substituir ‘dret de decidir’ per ‘dret d’autodeterminació’. L’encarregat de negociar amb la direcció ha estat el batlle de Sant Pere de Torelló (Osona), Jordi Fàbrega, que insisteix que és un debat intern.

‘No renunciem a cap via pacífica i democràtica’
‘Continuem treballant perquè s’accepti el títol “Som República i Fem República”‘, diu Fàbrega a VilaWeb. ‘”Som República” és ser conseqüents amb el mandat democràtic dels ciutadans de Catalunya i els més de dos milions de persones que van participar en el referèndum del primer d’octubre. Entenem que ERC com a partit ha de defensar la República i ser conseqüent’, afirma.

Fàbrega serà qui defensarà aquesta esmena que la direcció, de moment, no accepta a la conferència nacional de demà. També destaca la generositat de la direcció i dels ponents per haver acceptat la major part de les esmenes. ‘Estic enormement satisfet dels ponents i de la direcció perquè han acceptat les esmenes. Cal defugir el debat sobre la unilateralitat i recollir que no renunciem a cap via pacífica i democràtica per assolir la independència’, raona.

Dilluns, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va explicar en una conferència de premsa que la redacció final de la ponència combinava els acords amb les bases, la força del primer d’octubre –que va definir de ‘moment fundacional’ de la República– i la necessitat d’enfortir l’independentisme sense renunciar a cap via per a assolir la independència. En una entrevista a VilaWeb, Vilalta restava importància al títol de la ponència i afirmava que Esquerra no renunciava a cap via per a fer efectiva la República.

Comín demana de ser conseqüent amb la declaració d’independència
El diputat d’ERC Toni Comín ha fet aquesta setmana una crida perquè el partit sigui conseqüent amb la declaració d’independència del 27 d’octubre. En una entrevista a VilaWeb, Comín també demanava ‘màxim compromís amb el Consell de la República, màxim compromís amb el procés constituent, màxim compromís amb la restitució’. Alhora, reconeixia que no havia pogut participar en el debat intern i la dificultat que implica la situació de repressió que viu el partit.

Una de les veus que també s’ha fet sentir aquestes últimes setmanes és la del batlle de Montblanc, Josep Andreu, que considera un ‘menyspreu’ a les mateixes posicions que el partit tenia a l’octubre el fet de ‘dir que no som República’. ‘No podem passar d’unes posicions que vam defensar tots unànimement a unes altres sense fer un debat i una reflexió interna. Seria com passar de l’independentisme a l’autonomisme’, afegia. Andreu, però, també mostrava la satisfacció amb la direcció i la bona voluntat per a arribar a una entesa.

La conferència arriba enmig d’un clima d’anormalitat. El president, Oriol Junqueras, és a la presó d’Estremera d’ençà del 2 de novembre; la secretària general, Marta Rovira, exiliada a Suïssa d’ençà del 23 de març. A més, Carme Forcadell i Dolors Bassa van renunciar a la política i també són empresonades a Alcalá Meco. Raül Romeva continua essent diputat de la presó estant. Carles Mundó va decidir de deixar la política, i Meritxell Serret i Toni Comín són a l’exili a Bèlgica. En aquests mesos, ERC s’ha hagut de reorganitzar per afrontar la repressió. Nombrosos batlles, regidors, membres de l’executiva i de l’anterior govern i militants del partit també són perseguits per haver col·laborat en l’organització del referèndum.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor