25.05.2018 - 22:00
|
Actualització: 26.05.2018 - 21:28
El Consell Nacional del PDECat convocarà previsiblement avui una assemblea ordinària els dies 20, 21 i 22 de juliol que ha de servir per fixar el rumb ideològic del partit amb vista a les eleccions municipals del maig de l’any vinent i per adaptar l’estructura orgànica –només hi ha dotze persones a la direcció. Segons que va explicar la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, no és previst de discutir-la, justament quan complirà dos anys al capdavant del partit hereu de CDC.
L’elecció d’un nou coordinador general no entra en els seus plans. Cal incloure aquesta opció al reglament que regirà el funcionament de l’assemblea del juliol, però els comandaments del PDECat rebutgen qualsevol debat de noms. No obstant això, hi ha mar de fons dins del partit. Els crítics volen organitzar-se perquè aquesta assemblea sigui la palanca que en faci canviar els lideratges.
La voluntat d’ampliar la direcció respon a la necessitat del PDECat de coordinar-se amb JxCat, ara que s’ha desencallat la investidura. Pascal considera que cal abordar la confluència, atès que la majoria de diputats de JxCat són independents. A més, una altra de les qüestions irresoltes és el paper que hi han de tenir els presos polítics i exiliats del partit, especialment Carles Puigdemont.
Joan Ramon Casals encapçala els crítics
Els crítics són encapçalats per Joan Ramon Casals, ex-diputat de JxSí i batlle de Molins de Rei. Una de les possibilitats que tenen és presentar una resolució al Consell Nacional perquè el reglament de l’assemblea del juliol inclogui l’opció de canviar la direcció del PDECat. En tot cas, aquesta opció no està tancada.
La falta de protagonisme en les negociacions amb ERC i la CUP per a la investidura, juntament amb les crítiques contra la direcció per haver advertit que volien consensuar-hi el candidat alternatiu a Puigdemont van fer que uns quants diputats del PDECat i independents de JxCat, com també alguns dirigents del partit, qüestionessin les declaracions de la portaveu de la direcció, Maria Senserrich.
El sector crític considera que els fets dels darrers mesos no poden camuflar-se en una assemblea com aquesta i que cal debatre sobre la feina de la direcció i sobre si cal un canvi de rumb. Alguns dels qui acompanyen Casals són l’ex-president de l’ACM i futur conseller d’Interior, Miquel Buch; el batlle de Sallent, David Saldoni; el regidor a Rubí Víctor Puig; i la diputada al congrés espanyol Míriam Nogueras. La majoria són vinculats al Moviment Zero, una corrent interna del partit.
L’alineament dels quadres locals pot ser clau per a fer decantar la balança. El PDECat té quatre-cents cinquanta batlles i catorze mil associats, unes bases majoritàriament favorables a Puigdemont.
El relleu de Mas
A l’assemblea del juliol també caldrà decidir qui relleva Artur Mas al capdavant de la presidència. Després de la bicefàlia amb Neus Munté, qui ara exerceix com a presidenta provisional, caldrà reestructurar el càrrec. A més, serà la candidata a la batllia de Barcelona i cal veure si es manté com a presidenta del PDECat o bé si hi renuncia.