La direcció del PDECat ajorna al gener com resoldre les incompatibilitats

  • Bonvehí ha comunicat que la qüestió s'abordarà al proper Consell Nacional · Munté ha manifestat la seva intenció de deixar l'escó a la cambra catalana

VilaWeb
ACN
26.11.2016 - 13:36
Actualització: 26.11.2016 - 17:53

La direcció del PDECat ha ajornat al gener com resoldre les incompatibilitats de càrrecs, una situació que afecta a cinc membres de la cúpula del partit capitanejat per Artur Mas. El coordinador executiu de la formació, David Bonvehí, ha comunicat als consellers nacionals que la qüestió s’abordarà a la propera reunió entre congressos, prevista d’aquí a dos mesos, segons que han confirmat fonts del partit. En la cita d’aquest dissabte, el Partit Demòcrata també ha tractat la proposta de creació d’una nova fundació i qui integra el comitè executiu, la direcció ampliada que es reunirà un cop al mes. Quatre mesos després de la seva fundació, el PDECat ha constituït formalment el Consell Nacional, presidit per Mercè Conesa.

El règim d’incompatibilitats es va establir al juliol i preveu que els dirigents del PDECAT només puguin compaginar dos càrrecs institucionals –ja siguin electes o orgànics-. En el cas de les persones que integren el comitè executiu, només se’n permet un si l’altre és una responsabilitat dins de Govern. Tanmateix, pel que fa al president i la vice-presidenta del partit, es permet l’excepció de tenir dos càrrecs.

Hi ha cinc membres de la plana major del PDECat afectats per la norma. En tres casos són diputats de Junts pel Sí, a més de batlles. Es tracta de Lluís Guinó, que dirigeix política municipal al partit i és batlle de Besalú; Montserrat Candini, batllessa de Calella i encarregada de relacions institucionals de la formació; i Albert Batet, que encapçala el govern municipal de Valls i és responsable demòcrata d’implantació. També està afectada pel règim d’incompatibilitats la directora general de Coordinació Interdepartamental del Govern, Elsa Artadi, que dirigeix l’àrea d’estudis i projecte del partit. Finalment, tanca aquest grup la consellera de Presidència, Neus Munté, que és diputada al Parlament i vice-presidenta de la formació. Munté ha manifestat la seva intenció de deixar l’escó a la cambra catalana.

‘Un think thank de referència’
La nova fundació del PDECat no tindrà vincle financer amb el partit i permetrà aportacions de particulars i empreses. ‘Seran dues entitats diferenciades’, ha aclarit el coordinador organitzatiu de la formació, David Bonvehí, en roda de premsa. El president del PDECat, Artur Mas, ha comunicat la seva intenció d’encapçalar la fundació, que vol esdevenir ‘un think tank’ de referència d’aquí a tres anys i ampliar la base sobiranista així com nodrir ideològicament el partit des de fora. De fet, la majoria dels seus patrons seran independents, segons QUE ha explicat la coordinadora general, Marta Pascal.

Mas ha intervingut aquest dissabte al primer Consell Nacional del Partit Demòcrata Europeu Català per desgranar la seva proposta de fundació per al partit. La seva voluntat és que prengui com a referent el model anglosaxó, amb gran capacitat de ‘permeabilitat’ i que funcioni com a plataforma per engrossir els suports sobiranistes.

La direcció demòcrata insisteix que la nova fundació superarà el model tradicional de la CatDem i que es nodrirà de l’aportació ideològica de figures independents. És més, Pascal ha garantit que la majoria de patrons del nou organisme seran de fora de l’organització.

La nova fundació tindrà personalitat jurídica pròpia i es finançarà a través de les aportacions de particulars i empreses. ‘Mai hi haurà relació financera amb el partit ja que estaran ‘totalment separats’, ha explicat Bonvehí. El coordinador organitzatiu del PDECat també ha apuntat que les dues fundacions de l’antiga Convergència -CatDem i Nous Catalans- estan ja inactives i en fase de liquidació i dissolució.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor