12.09.2015 - 06:00
Per decisió de Maria Antònia Munar, el Consell de Mallorca va instaurar l’any 1997 que el 12 de setembre se celebrés la Diada de Mallorca, en part per a contrarestar la Festa de l’Estendard del 31 de desembre, considerada l’autèntica diada pel nacionalisme. Munar, engarjolada des de fa dos anys per corrupció, hi volia commemorar la coronació de Jaume II i el jurament de la Carta de Franqueses i Privilegis del Regne de Mallorca, el 12 de setembre de 1276. En aquestes quasi dues dècades, amb tot, la diada no ha acabat d’arrelar i la mateixa institució se’n planteja ara el futur.
Aquest estiu, per exemple, l’actual president del Consell, Miquel Ensenyat, va plantejar obertament de reformular-la, començant per canviar-ne la data. Va anunciar, en aquest sentit, la intenció d’obrir un procés de participació ciutadana tant per a decidir la data de la Diada de Mallorca com també per a ‘repensar Mallorca’, justament el lema de la campanya amb què es vol saber quina és la Mallorca que volen els ciutadans ‘a curt, mitjà i llarg termini’. En tot cas, va afegir Ensenyat, ‘l’equip de govern del Consell es mantendrà al marge de la decisió sobre la Diada de Mallorca’.
Una de les possibles dates alternatives seria institucionalitzar la Festa de l’Estendard, considerada la celebració civil més antiga d’Europa (es fa des del segle XIII), en commemoració de l’entrada a la Madina Mayurqa de les tropes catalanes encapçalades per Jaume I el Conqueridor, el 31 de desembre de 1229. L’Obra Cultural Balear, per exemple, no té cap dubte a reivindicar la data del 31 de desembre, precisament el dia en què es va fundar la institució el 1962.
Algunes altres veus proposen una data intermèdia entre el 31 de desembre i el 12 de setembre: adoptar per a la diada una festa ja celebrada per una part de la població illenca, com la de Sant Antoni (17 de gener), i ampliar-la al conjunt de les Illes. També podria substituir una altra festa vista considerada artifical, la Diada de les Illes Balears, que se celebra cada 1 de març en record de l’entrada en vigor dels estatuts d’autonomia del 1983 i del 2007.