27.09.2018 - 10:29
|
Actualització: 27.09.2018 - 10:51
La Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA) està treballant per poder impulsar l’acollida en famílies extenses i alienes, autòctones o de la mateixa comunitat marroquina, com a possibles solucions per a l’augment de l’arribada de menors estrangers no acompanyats (MENA), que els darrers mesos ha desbordat el sistema de protecció. La directora, Georgina Oliva, ha explicat a una entrevista a ‘Els Matins’ de TV3 que aquests dos projectes completaran amb un projecte de mentoria similar al que s’havia impulsat per a refugiats adults i que implicaran el suport al menor per part de famílies catalanes. En cap cas, ha recalcat Oliva, aquests nous projectes aniran ‘en detriment’ del sistema de protecció ordinari.
Oliva ha explicat que dimecres, la secretaria d’immigració ja va fer una primera reunió amb algunes de les famílies que havien mostrat la seva predisposició per ser mentors de refugiats on s’ha exposat el compromís que podria agafar aquesta família per fer un acompanyament als menors. Per Oliva, la particularitat d’aquest projecte és que la persona és menor d’edat i està dins el sistema de protecció. La família pot aportar acompanyament per a fer tràmits, activitats de lleure o com a parella lingüística per potenciar la seva integració a Catalunya.
Pel que fa als acolliments amb famílies, la DGAIA recorda que l’administració considera que els menors han d’estar, si es pot, en el si d’una família, i per tant, es busquen opcions en famílies extenses amb qui els joves poguessin viure sense perdre la tutela de la Generalitat i famílies alienes, autòctones o de la comunitat marroquina, amb qui podrien compartir certs valors culturals.
Oliva ha concretat que la primera acollida, que actualment es veu desbordada i provoca que una seixantena de nois dormin a les comissaries, se solucionarà abans del cap de setmana amb l’obertura dels nous centres d’emergència que s’han compromès.