La desigualtat no es deu a l’1% més ric, sinó a un 40% que és més pobre després de la crisi, segons BBVA Research

  • L'increment de la desigualtat social a Espanya durant la crisi no es deu al fet que l'1% més ric ha millorat la seva situació aprofitant aquesta conjuntura, sinó que el 40% de la població amb rendes més baixes ha vist minvats encara més els seus ingressos en aquest temps.

VilaWeb
Redacció
18.07.2016 - 13:13

MADRID, 18 (EUROPA PRESS)

L’increment de la desigualtat social a Espanya durant la crisi no es deu al fet que l’1% més ric ha millorat la seva situació aprofitant aquesta conjuntura, sinó que el 40% de la població amb rendes més baixes ha vist minvats encara més els seus ingressos en aquest temps.

Així es recull en una document elaborat per l’economista en cap d’Economies Desenvolupades de BBVA Research, Rafael Doménech, en què es mesura la participació dels diferents nivells de renda en termes de distribució i s’analitzen els diferents mecanismes redistributius.

L’anàlisi necessita que el deteriorament de les condicions de vida dels estrats amb renda més baixa els últims anys s’explica, en gran part, per l’existència a Espanya del major grau de fracàs escolar i abandonament aviat del sistema educatiu en la població entre 18 i 24 de la UE.

Aquesta circumstància està en la base de la desocupació, que explica al seu torn el 80% de la desigualtat a Espanya. A més, tot i que en el cas d’Espanya la prima salarial per tenir estudis és més reduïda que en altres països de l’entorn europeu, la bretxa associada a aquesta circumstància es va ampliar entre els anys 2000 i 2012.

PERÒ L’ESTAT DEL BENESTAR ESMORTEEIX

Tot i això, aquests efectes es veuen esmorteïts per l’existència d’un estat del benestar que aporta subsidis d’atur i pensions, així com una despesa pública en sanitat més elevada respecte a altres països. Prova d’això és que la desigualtat a Espanya és semblant a la d’estats amb taxes d’atur molt inferiors.

Tan important és l’efecte redistributiu de l’estat del benestar que, segons Doménech, amb menys pressió fiscal Espanya aconsegueix d’aquesta manera una redistribució semblant a la d’altres països.

Per acabar, el document adverteix que les polítiques redistributives centrades a generar igualtat d’oportunitats tenen efectes més positius per al creixement que aquelles derivades de l’estat del benestar, que “poden generar distorsions”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor