12.03.2018 - 11:02
|
Actualització: 12.03.2018 - 11:52
L’advocat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, ha presentat un recurs d’apel·lació al Tribunal Suprem perquè el candidat de Junts per Catalunya a la presidència pugui assistir al ple d’investidura. En un principi tot feia indicar que recorreria directament al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), però la defensa de Sànchez va decidir ahir d’esgotar abans la via judicial espanyola. Vegeu el recurs presentat al jutge Pablo Llarena:
En l’escrit s’hi diu que la decisió de no deixar sortir Sànchez vulnera els seus drets fonamentals, així com els dels seus votants, i es demana al jutge que reconsideri la decisió tot apel·lant a l’article 47 i 48 de la Llei Orgànica Penitenciària. ‘La privació al Senyor Sànchez de la possibilitat de defensar la seva candidatura comporta l’evident imposició d’un càstig anticipat, ja que se li està incapacitant de facto per a l’exercici d’un càrrec públic sense haver estat declarat culpable de cap delicte.’
La defensa també desmunta l’argumentari del jutge per a mantenir Jordi Sánchez a Soto del Real. En concret, sobre el perill contra l’ordre públic durant el trasllat del candidat cap al parlament, els advocats consideren que el jutge no aporta cap dada ni indici. ‘Tal afirmació fa entendre que es basa en intuïcions personals’, diu l’escrit. Arran de la possible reiteració delictiva, els advocats denuncien que Llarena atempta contra la inviolabilitat parlamentària de Sànchez i l’acusa de parlar sobre ‘la comissió de delictes senzillament impossibles’.
La via Estrasburg
Segons que expliquen fonts del despatx de Pina no és necessari haver esgotat la via espanyola abans de recórrer a Estrasburg. És recomanable, però no d’obligat compliment. Donada la urgència d’aconseguir que Sànchez sortís de la presó –el ple estava convocat per avui–, en un principi es va decidir d’anar directament a Europa i aconseguir un pronunciament ràpid. També expliquen que l’apel·lació feta després del 21-D per a prendre l’acta de diputat encara no s’ha resolt, pel que la via europea semblava la més idònia tot apel·lant al caràcter d’urgència.
Tanmateix, després de la decisió de Roger Torrent d’ajornar sine die la investidura de Sànchez, la seva defensa ha guardat a la nevera el recurs al TDEH a la nevera a l’espera que Llarena es pronunciï. I no es descarten altres vies que podrien anunciar pròximament.
El magistrat Pablo Llarena va denegar divendres a Sànchez l’alliberament provisional i la sortida esporàdica per a assistir el ple d’investidura, a diferència del cas del pres Juan Carlos Yoldi el 1987. El jutge basa la decisió en el ‘risc de reiteració delictiva’ i subratlla que els delictes pels quals és investigat es van desplegar des d’actuacions legislatives i executives ‘clarament il·legals’. Segons ell, Sànchez va desatendre ‘de manera flagrant’ els controls constitucionals, judicials i institucionals disposats en l’ordenament jurídic espanyol, ‘fets en aplicació d’una tàctica que no ha estat exclosa i continua tenint suport en el present’.
‘Possibilitats minses de prosperar’
L’ex-jutge Josep Casedevall, en declaracions a TV3 abans del canvi d’estratègia, va dir que l’estratègia de la defensa d’assistir al TDEH seria demanar mesures cautelars pels drets de sufragi passiu i actiu, tot i que va destacar que no hi havia cap precedent de què s’hagin dictat mesures provisionals per aquest supòsit. Fos quina fos la resposta, va assegurar que hagués estat ràpida. ‘Si presenten la petició dilluns al matí, a la tarda-vespre poden tenir resposta i, si no, dimarts al matí’, va dir.