22.06.2016 - 14:43
PALMA DE MALLORCA, 22 (EUROPA PRESS)
La defensa de l’exvicealcalde de València Alfonso Grau ha apel·lat a l'”absoluta legalitat” de les contractacions amb l’Institut Nóos i, en concret, en el cas de l’adjudicació dels anomenats València Summit, per les tres edicions dels quals l’entitat presidida llavors per Iñaki Urdangarin va percebre més de tres milions d’euros públics.
Així ho ha posat de manifest l’advocat Jesús Bonet durant l’exposició del seu informe en l’última jornada del juí del cas Nóos, que este dimecres arriba a la fi després de sis mesos durant els quals ha centrat el focus d’atenció el presumpte desviament de 6,2 milions d’euros públics des de l’entramat ordit per Iñaki Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres entorn de Nóos.
En la seua intervenció, el lletrat ha reclamat l’absolució del seu patrocinat, per a qui els socialistes de l’Ajuntament de València reclamen onze anys de presó, i ha negat qualsevol mena d’il·licitud en relació amb els Summit.
En qualsevol cas, Bonet ha negat que Grau, qui estava al capdavant d’una de les entitats que va subscriure els convenis amb Nóos -la Fundació Turisme València Convention Bureau (FTVCB)- haja donat “instrucció o ordre” dirigides a beneficiar a l’Institut Nóos.
Cap recordar que el jutge José Castro, en la interlocutòria amb la qual va obrir el juí oral del cas Nóos, va excloure a Grau d’entre els acusats, a l’al·legar que la fundació que presidia l’encausat “havia vingut funcionant, sempre, com a entitat privada, sense oposició de cap dels grups municipals”, i que la iniciativa de la gestió dels València Summit la va ostentar la Ciutat de les Arts i les Ciències (Cacsa).
L’Audiència Provincial de les Balears va acordar, en canvi, enviar a juí a l’exvicealcalde després d’estimar el recurs d’apel·lació que van interposar els regidors socialistes contra l’anterior sentència. El tribunal assenyalava que el fet que materialment la FTVCB, com altres entitats similars, funcionaren com a entitat privada i que així ho haja manifestat al seu torn el Tribunal de Comptes, “no atorga carta de naturalesa que les contractacions realitzades sense submissió a les normes de contractació de l’Administració estigueren ben realitzades, ni que supose una causa d’exculpació”.
És més, la Sala apuntava a Grau com l'”impulsor de la concertació” entre la FTVCB i Cacsa -entitats que van rubricar els acords-, i “va participar a la mateixa tant de manera actiu com per omissió, malgrat ostentar una posició de garant dels fons públics que manejava la FVCB”.
Després de la intervenció de Bonet serà el torn de les defenses de Salvador Trinxet i de la Infanta Cristina, després que la resta d’advocats ja hagen exposat els seus informes.
Serà al terme del tràmit d’informes quan la presidenta preguntarà als acusats “si tenen alguna cosa que manifestar al tribunal”, d’acord amb allò establert a l’article 739 de la Llei d’Enjudiciament Criminal (LeCrim). “Al qual contestara afirmativament, li serà concedida la paraula”, assenyala el precepte.