La decisió que Torra hauria de prendre

  • L'informe 'confidencial' del Departament de Salut demostra que la Generalitat ha de prendre la iniciativa per corregir l'estratègia letal del govern espanyol *** Els empresaris valencians pressionen perquè no s'aturi l'economia *** El govern andorrà prorroga l'estat d'emergència sense data final

VilaWeb

Text

Pere Martí

25.03.2020 - 20:15
Actualització: 25.03.2020 - 21:14

TEMA DEL DIA
Telemàtic.
El president Quim Torra ha tingut una conversa per videoconferència amb diferents caps dels grups parlamentaris per comentar la crisi del coronavirus. El president havia sol·licitat al president del parlament, Roger Torrent, de fer un ple telemàtic amb validesa parlamentària, però els lletrats de la cambra van assegurar que això, en ple segle XXI, no era possible. Tenim un parlament impedit, que no pot operar en cas de pandèmia, i això obliga a canviar el reglament, cosa que ja s’ha activat però que ha trobat molts entrebancs, perquè darrere alguns encara hi veuen el fantasma de la investidura de Carles Puigdemont, que ja no és ni tan sols diputat i no ha decidit si es tornarà a presentar a les eleccions. Els plens telemàtics han de ser possibles no per un interès partidista, sinó per interès de país, perquè la realitat del món ens demostra que ja és necessari.

La ‘compareixença’ del president només ha servit per a confirmar que el confinament durarà temps i pot arribar fins el mes de juny, segons un document del Departament de Sanitat, revelat per VilaWeb, que fins avui havia estat amagat a la premsa. El document es va analitzar en un consell executiu informal que es va fer dilluns, per via telemàtica, amb la presència tots els membres del govern. Al document s’explica que el pic de contagis podria ser entre el 25 i 28 d’abril –tot i que s’havia dit que arribaria en qüestió de dies– i que ja hi ha 686 llits d’UCI ocupats dels 878 que té Catalunya actualment. La consellera Alba Vergés ja va anunciar que es triplicarien els llits d’UCI, però de moment les dades són aquestes. La projecció estatística que fa l’informe fa preveure que la llista d’infectats i de morts continuarà augmentant exponencialment.

Tot això passa el dia en què Espanya ha superat la Xina en nombre de morts, tot i que té només un 3,24% de la població xinesa, i el govern espanyol continua sense rectificar l’estratègia. El president Quim Torra ha insistit des de la Casa dels Canonges, on és a punt de superar la quarantena, que cal el confinament total de Catalunya i ha reiterat que no és una decisió política, sinó sanitària. Però també ha admès que no té competències per a fer-ho. En aquesta situació, només hi ha dues possibilitats. La primera, continuar acatant el comandament del govern espanyol, que ja sabem on ens duu. Darrere Madrid, Catalunya continua batent rècord de morts. Sanitàriament, el govern espanyol no és efectiu perquè ha prioritzat l’economia a la vida, ignorant informes com aquest que també ha avançat Vilaweb en exclusiva.

L’altra possibilitat és que el govern recuperi la iniciativa unilateralment. No pot ser que el president de la Generalitat continuï pidolant caretes a Madrid mentre hi ha presidents autonòmics que les reben amb avions de la Xina. Cal saber per què no va funcionar la compra de màscares ordenada per l’Institut Català de la Salut per valor de 35 milions d’euros a una empresa i, si cal, obrir noves vies. I finalment, proposar-se de fer efectiu el confinament total de Catalunya. Potser no hi ha competències, però la situació d’emergència sanitària ho requereix. El govern de Madrid no està en condicions de donar lliçons sobre com s’han de fer les coses, perquè la gestió que fa d’aquesta crisi és un desastre.

Fins ara, la Generalitat ha gestionat bé la situació, tot i la manca de transparència del Departament de Salut en alguns moments, però ara ha de decidir si l’emergència la gestiona l’exèrcit espanyol desplegat a Catalunya o les institucions catalanes. El govern té la legitimitat democràtica per a anar més enllà de la presó competencial en què l’ha tancat el govern de Madrid. En la ‘conversa’ telemàtica que hi ha hagut avui patrocinada pel parlament ha quedat molt clar que els qui reclamen lleialtat i disciplina envers el govern espanyol són els qui després ataquen la Generalitat. La decisió de confinar Catalunya seria sanitàriament la més encertada, però el govern només pot fer-ho amb una decisió unilateral. Abans de prendre-la, Torra s’ha d’assegurar si té el suport de tots els seus consellers.

MÉS QÜESTIONS
Els empresaris valencians pressionen perquè no s’aturi l’economia. L’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE) fa costat al govern espanyol però adverteix que ha d’assegurar que totes les activitats de caràcter essencial i les de les seves indústries auxiliars es poden desenvolupar de la manera més eficient possible durant l’estat d’alarma pel coronavirus, complint totes les mesures de seguretat i salut per als treballadors. Els empresaris valencians són contraris al confinament total i demanen a l’executiu de Pedro Sánchez que apliqui immediatament mesures que contribueixin a pal·liar la baixada generalitzada de l’activitat econòmica a conseqüència de la crisi –cosa que també ha demanat la CEOE– i que aquestes mesures siguin consensuades en l’àmbit de la Unió Europea per evitar diferències entre estats. L’associació valenciana lamenta que les mesures preses fins ara per aturar els contagis han produït una caiguda alarmant de l’activitat econòmica, que té greus efectes sobre l’ocupació, els autònoms i les empreses. En vista de la situació excepcional, l’entitat també ha volgut realçar el compromís de milers d’empresaris que no tan sols mantenen l’activitat empresarial i, doncs, l’ocupació, sinó que donen material sanitari al sistema de salut i posen els seus canals comercials, logístics i humans al servei del govern espanyol i dels governs autonòmics i entitats locals.

La Generalitat ajorna el lloguer de locals públics per a autònoms. La Generalitat Valenciana esprem les poques competències que té per mirar d’alleugerir la càrrega que aquests dies reben autònoms i pimes per la crisi del coronavirus. La Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha establert una moratòria del pagament del lloguer dels locals propietat de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVHA). La moratòria s’estableix per un termini de tres mesos i, per tant, s’ha acordat de no remetre els rebuts de les rendes del lloguer corresponents als mesos d’abril, maig i juny. El del març ja va ser emès a començament de mes, tal com estableix el règim habitual. Aquests lloguers es pagaran els sis mesos següents a l’acabament de la moratòria. Amb caràcter excepcional, els llogaters d’aquells locals afectats per les conseqüències econòmiques del coronavirus podran sol·licitar una bonificació del 100% de l’arrendament. Hauran d’acreditar determinades condicions com, per exemple, la suspensió de l’activitat o la pèrdua d’ingressos, i se n’estudiarà en cada cas la possible bonificació. Aquesta mesura en complementa una d’anunciada aquesta setmana, de suspendre durant tres mesos el pagament de les rendes del lloguer a tots els residents de tots els habitatges de lloguer que formen el parc públic de la Generalitat. Segons el conseller i vice-president segon, Rubén Martínez Dalmau, el govern valencià pren les mesures necessàries per a reduir al màxim l’impacte econòmic i social que causa la crisi i el confinament requerit per a fer-hi front.

El GOB també demana que s’aturi la construcció a les Illes. El Grup Ornitològic Balear (GOB) s’ha afegit a la petició del govern de Francina Armengol i ha demanat que se suspengui la construcció a les Illes arran de l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol per la crisi sanitària del coronavirus. En una nota de premsa, el GOB ha alertat que la crisi sanitària i climàtica obliga a fer aquesta paralització immediata. A més, ha insistit que s’ha de reenfocar el futur de les inversions públiques una vegada superada la crisi. L’entitat ecologista ha denunciat que les obres públiques com la de l’autopista Llucmajor-Campos continuen, com també la reforma de molts hotels i de passeigs marítims.

El govern andorrà prorroga l’estat d’emergència sense data final. El govern de Xavier Espot ha decidit de reagrupar les mesures extraordinàries preses d’ençà del 4 de març arran de la crisi del coronavirus i prorrogar-les sine die. Les mesures que ha anat acordant l’executiu aquestes darreres setmanes tenien dates d’acabament diverses. Per exemple, la d’aturada de l’activitat econòmica tenia una durada de vuit dies. Com que la pandèmia del coronavirus s’allarga, s’ha decidit que totes les mesures que es deriven dels decrets que s’han anat publicant s’actualitzen i es prorroguen fins que el govern no hagi acordat de deixar-les sense efecte. A més de l’aturada econòmica, entre aquests decrets també hi ha el tancament dels centres escolars i de lleure i fins i tot el que estableix les mesures d’higiene que han de complir els establiments de primera necessitat que resten oberts. També hi ha les que afecten els centres sociosanitaris, amb la prohibició de les visites de familiars i el centre penitenciari, que ha suspès les visites.

LA XIFRA
156 països de tot el món mantenen la prohibició o la restricció d’entrada de ciutadans espanyols o viatgers que provinguin de l’estat espanyol, per l’alt grau d’expansió del coronavirus.

TAL DIA COM AVUI
El 25 de març de 2008 moria Josep Benet, polític historiador i activista. Va combatre amb els republicans a la guerra civil espanyola i dedicà la vida a la lluita antifranquista. Fou senador i diputat amb el PSUC i un dels redactors de l’estatut de Sau.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor