La decisió d’Alemanya obre una via legal per a la investidura de Puigdemont

  • El Suprem es resisteix, per aquest motiu, a l’extradició del president només per malversació, i considera de no acceptar-la

VilaWeb

Redacció

12.07.2018 - 18:33
Actualització: 12.07.2018 - 19:01

La decisió de la justícia alemanya sobre Carles Puigdemont ha significat un cop tan dur al Tribunal Suprem que el jutge Pablo Llarena considera de no acceptar una possible extradició només per malversació. Així ho indiquen diversos mitjans espanyols, com El Español i El Mundo, segons els quals Llarena no accepta la possibilitat de no poder jutjar Puigdemont per rebel·lió, malgrat la contundència de la resolució de Slesvig-Holstein.

Però El Mundo, que cita en tot moment fonts judicials del Suprem espanyol, va més enllà, i especula amb les conseqüències que podria tenir que el president fos extradit només per malversació. Per això, la resistència a acceptar aquesta possibilitat, que fonts consultades per VilaWeb també han confirmat, i que podria fins i tot obrir una via legal per a la investidura de Puigdemont com a president de la Generalitat.

Si Llarena retira l’euroordre, Puigdemont queda en llibertat i pot tornar a Bèlgica. Si no, la defensa del president ja ha dit que recorrerà l’extradició per malversació al Tribunal Constitucional alemany. Però si finalment fos extradit a l’estat espanyol només per malversació, Puigdemont podria encarar un judici amb unes peticions de pena força altes, perquè l’acusen d’haver malversat una quantitat de diners superior als 250.000 euros: entre sis i dotze anys de presó.

Però El Mundo adverteix que, com que és un delicte econòmic, ‘Puigdemont podria maniobrar restituint la quantitat suposadament malversada, cosa que tancaria la porta a la presó provisional i serviria per a reduir dràsticament la pena’. Amb Puigdemont acusat només de malversació, i no de rebel·lió, no es podria sostenir la presó provisional per al president, tenint en compte el criteri que ha aplicat fins ara Llarena amb els empresonaments: només ha mantingut tancats els acusats de rebel·lió, però no els que són acusats només de malversació, com ara Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila.

I sense rebel·lió, a Puigdemont li haurien d’aixecar la suspensió de les funcions com a diputat que va decretar aquesta setmana Llarena. ‘Això, afegit a una llibertat provisional, permetria a Puigdemont de recuperar la presidència de la Generalitat’, conclou El Mundo.

 

Informació relacionada:

La resolució del tribunal de Slesvig-Holstein sobre Puigdemont, traduïda al català

Editorial de Vicent Partal: Alemanya derrota Llarena: presos al carrer

La premsa internacional destaca el ‘revés a la justícia espanyola’ en la decisió d’Alemanya sobre Puigdemont

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor