La Dansa de la Mort de Verges, una representació medieval única

  • El ball és un quadre que forma part de la processó de Dijous Sant

VilaWeb

Redacció

12.04.2017 - 22:00

Cinc esquelets –dos d’adults i tres de nens– salten al so del tabal per recordar-nos que la mort no perdona ningú. Aquest és l’argument de la Dansa de la Mort, una representació única que s’escenificarà aquest vespre a Verges. Les danses d’aquesta mena havien estat molt freqüents a l’edat mitjana, en una Europa assolada per la pesta negra, però avui només se’n conserva la representació de Verges. A Catalunya hi ha documentades les que s’havien fet a Ripoll, Beget, Sant Feliu de Pallerols, Cadaqués, Perpinyà i Rupià, que va desaparèixer el 1935.

Els esquelets ballen col·locats en forma de creu sota la llum de les torxes, que il·luminen el quadre i hi aporten l’aire tètric que hi dóna sentit. A més, cada esquelet porta un seguit d’atributs relacionats amb la mort: la bandera avisa que tots som mortals, la dalla sega la vida, el rellotge sense broques simbolitza que la mort pot arribar en qualsevol moment i els dos platets de cendra recorden que acabarem convertits en pols. Hi ha qui creu que la tradició es pot remuntar al segle XIV, però la primera referència documental que se n’ha trobat a Verges data del XVII.

Tanmateix, poca gent sap que la Dansa de la Mort només és un quadre de la processó tradicional de Dijous Sant que es fa a Verges. Els actes arrenquen a les 17.00 amb la sortida dels armats –que allà anomenen ‘manages’– i a les 22.00 comença l’escenificació de la Passió de Jesucrist, que es divideix en dues parts. La primera part es fa en un escenari situat a la plaça Major i s’hi accedeix amb entrada. Un centenar d’actors, tots veïns del poble, representen els moments més destacats de la vida de Jesús fins que va ser condemnat a mort.

La segona part és la processó que arrenca a mitjanit i recorre els carrers de la vila sota la llum de les torxes. La principal particularitat d’aquesta processó és que els actors continuen encarnant els seus papers i recreant escenes i diàlegs. La processó és formada per setze quadres que expliquen els moments finals de la vida de Jesús i la Dansa de la Mort n’és un. A més, des de l’any 2008 un equip dirigit per Lluís Llach s’encarrega de la direcció artística de la festa, que ha introduït canvis en l’ambientació, la il·luminació i el vestuari.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé.
Fotografia: Albert Salamé.
Fotografia: Albert Salamé.
Fotografia: Albert Salamé.
Fotografia: Albert Salamé.
Fotografia: Albert Salamé.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor