24.05.2022 - 16:51
|
Actualització: 24.05.2022 - 22:42
La CUP no ha participat en les negociacions del PSC, ERC, Junts i comuns per a acordar una llei sobre el català per a respondre a la imposició del 25% de castellà del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però ha anat rebent els documents de la negociació. Segons la diputada Laia Estrada, la CUP no donarà suport a la llei ni al decret que prepara el govern perquè donen cobertura política a la sentència. I en concret, ha explicat que la darrera proposta de la llei, que han rebut avui, parla del castellà com a llengua “curricular”, un concepte que interpreten que implica reconèixer el caràcter del castellà com a llengua d’aprenentatge a l’ensenyament. Els anticapitalistes sostenen que el català ha de ser l’única llengua vehicular i que el Departament d’Educació ha d’elaborar el mateix projecte lingüístic per a tots els centres per evitar la segregació per raó de llengua. És a dir, que els projectes lingüístics no han de dependre de cada escola d’acord amb la seva autonomia.
Estrada també ha avisat que el decret que preveu d’aprovar el govern sobre la llengua deixa els centres desprotegits de la pressió judicial i de les famílies, i que per aquesta raó tampoc hi donaran suport quan se sotmeti a la validació del parlament.
“Acabem amb la immersió lingüística”: Riera, crític
El diputat de la CUP Carles Riera, per la seva banda, ha explicat en un vídeo a Twitter que l’acord converteix el castellà en llengua vehicular perquè la considera d’ús curricular. “Amb això acabem amb la immersió lingüística. S’aplanen davant la sentència del TSJC i fomentaran la segregació escolar”, ha explicat Riera.
🔴 La CUP-NCG rebutgem el pacte contra la immersió que han tancat Junts, ERC, PSC i Comuns. Ens oposem a la llei i demanem que es retiri
👤 @carlesral ho explica en 1 minut pic.twitter.com/pqBzIDvB3e
— CUP Països Catalans (@cupnacional) May 24, 2022
El diputat també ha carregat contra el fet que la nova llei deixi l’ús del castellà en mans dels projectes lingüístics de cada centre, tot lamentant que l’acord s’hagi fet d’esquena a la comunitat educativa. És per això que reclama als quatre grups signataris –el PSC, Junts, ERC i els comuns– que retirin la proposició de llei.