21.05.2016 - 22:00
Han passat gairebé cinc mesos des de la multitudinària assemblea extraordinària de la CUP de Sabadell en què hi va haver l’empat a 1.515 vots entre partidaris i detractors d’aprovar la investidura d’Artur Mas amb les condicions negociades entre la formació de l’esquerra independentista i la Junts pel Sí. El consell polític i el grup parlamentari van acabar desfent l’empat, en favor del vet a Mas. Tot aquell procés va evidenciar que hi havia una CUP dividida, al voltant dels plantejaments d’Endavant i de Poble Lliure que, això no obstant, no són pas majoritaris entre la militànica. Si la CUP continua dividida internament es podrà dirimir avui en l’assemblea nacional que farà al Teatre de la Passió d’Esparreguera. Una assemblea en què es debatran i s’aprovara quins han de ser els eixos de la seva acció política els pròxims mesos, els més decisius del procés constituent.
La CUP ha de decidir què vol ser i com vol actuar, i com vol encarar el procés cap a la independència. Damunt la taula hi ha un document que planteja un ultimàtum al govern de Junts pel Sí: el 10 de gener del 2017, un any després de la investidura de Puigdemont, la CUP organitzarà una conferència nacional ‘per a iniciar el procés de denúncia dels dotze mesos de govern de JxSí’ en cas que ‘no hi hagi cap pas clar en el camí cap a la ruptura’. Si aquest pas s’hagués fet, la CUP crearia un observatori de seguiment de l’últim mig any. En cas d’incompliment dels compromisos de la declaració de ruptura, la CUP formalitzaria el trencament de l’entesa amb Junts pel Sí.
Això diu en essència el document que avui debat la CUP. Però hi ha unes altres qëstions d’actualitat que poden precipitar les coses, que poden condicionar, i molt, les relacions entre les dues formacions independentistes del parlament. El pressupost és la qüestió més important. El govern és a punt de presentar el projecte de pressupost per a la tramitació parlamentària, i d’entrada no incorporarà unes demandes plantejades per la CUP la setmana passada: un augment de la pressió fiscal en els trams alts de l’IRPF (una qüestió que ha generat friccions entre CDC i ERC), incorporar totes les taxes i impostos suspesos pel Tribunal Constitucional i recuperar l’impost de successions. Fins on es vol portar la desobediència, o com s’ha d’articular des d’un punt de vista institucional, és un altre dels factors importants que la CUP debatrà i que formaran part de l’estratègia política en relació amb Junts pel Sí.
Us oferim dos articles de reflexió sobre quin ha de ser el futur de la CUP:
Gerard Horta: Moltes CUP, dos projectes: processisme estàtic o bé ruptura?
Lluc Salellas: Assaltar el cel mentre ballem