24.10.2020 - 17:39
La CUP considera inefectives les restriccions aprovades darrerament pel govern de la Generalitat i les veu ‘un pretext per justificar la petició de l’estat d’alarma a l’estat espanyol’, ja que, segons diu, ‘la Generalitat està suplint la manca de recursos públics amb què es troba el país per fer front a la covid-19 amb limitacions i retallades dels drets fonamentals, traslladant la responsabilitat de l’augment dels contagis directament a la població’. En un comunicat, diu que sempre s’han mostrat a favor de les mesures i les recomanacions per a frenar els contagis i evitar el col·lapse de la salut pública, però diuen que les restriccions adoptades les darreres setmanes ‘ni són efectives ni van directament a l’arrel dels focus de contagi’.
La CUP no creu que mesures com la queda o el tancament de bars i restaurants siguin prou efectives per a reduir els contagis i demanen d‘augmentar els rastrejadors, reforçar el sistema sanitari públic, reforçar el transport públic, reduir el nombre d’alumnes a les aules o la intervenció de les residències geriàtriques.
‘S’està normalitzant la retallada de drets i llibertats com a pretext sanitari per frenar la corba de contagis, sense fer ni un sol pas per revertir aquelles polítiques de privatització i retallades que ens han dut fins aquí i que afecten directament la sanitat i l’educació pública’, diu el partit. Com a alternativa, la CUP proposa mesures en sanitat, educació, mobilitat, treball i residències de gent gran.
Pel que fa a la sanitat, demanen d’augmentar els rastrejadors i que siguin de gestió pública, que es reforci l’atenció primària per a evitar-ne el desbordament i que s’aportin més recursos econòmics i materials i millors condicions laborals pels sanitaris i els estudiants de medicina i infermeria que hagin de reforçar el sistema sanitari. En educació, demanen de reduir de manera urgent el nombre d’alumnes per grup i que es facin noves contractacions de professors per a poder duplicar grups de manera general.
També proposen d’augmentar la freqüència de pas del transport públic a les hores puntes, cosa que veuen ‘absolutament prioritari’ i que als centres de treball hi hagi PCR, EPIs i controls de temperatura, a més d’augmentar les inspeccions laborals. A més, demanen que a les residències geriàtriques es garanteixin proes diagnòstiques pels treballadors i els residents, que els CAP els garanteixin l’assistència mèdica, que s’estableixi un servei d’infermeria de 24 hores i que s’avanci cap a un model de gestió 100% pública.
La CGT també veu inefectives les mesures
La CGT de Catalunya també veu la queda com una mesura ‘absurda, completament inefectiva i autoritària’. L’organització ha assegurat que aquesta mesura pretén ‘controlar’ la població i ‘combatre’ les protestes contra els poders polítics. ‘S’està intentant que els sacrificis els faci la classe treballadora […]. No podem lluitar de forma efectiva contra el virus sense combatre també el sistema econòmic i polític en què vivim’, han defensat en un comunicat. Per això, la confederació ha proposat d’incrementar els recursos en els hospitals i residències per ‘descongestionar’ la sanitat pública, augmentar la freqüència del transport públic per evitar la massificació i reduir la ràtio d’alumnes per aula a entre deu i dotze. ‘És imprescindible que l’adopció de possibles mesures que afectin drets fonamentals estiguin avalades per una finalitat clara i explícita, formin part de paquets de mesures molt més àmplies i no es facin ni amb finalitats propagandístiques ni de control social present ni futur’, diuen.
La confederació ha proposatd’ incrementar el nombre d’infraestructures sanitàries i professionals contractats, aturar les àrees productives no essencials i donar suport econòmic als treballadors que hagin de confinar-se o es trobin en situació d’atur. La CGT també ha demanat la intervenció ‘immediata’ sobre els centres productius que han demostrat ser origen de brots, com la indústria càrnia, i garantir l’aplicació de mesures de seguretat per als treballadors. L’organització també ha proposat actuacions ‘urgents’ per garantir habitatges en condicions per a les persones que ho necessitin i desenvolupar recursos per donar acompanyament i suport en tasques quotidianes a les persones en risc.