La CUP critica que el protocol dels Mossos en desnonaments incompleix l’acord d’investidura

  • "El govern es posa al costat dels tribunals per vulnerar drets i afavorir els interessos de grans propietaris", ha dit el diputat Xavier Pallicer

VilaWeb

Redacció / ACN

03.11.2022 - 18:02
Actualització: 03.11.2022 - 21:59

El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha criticat que el nou protocol dels Mossos d’Esquadra per homogeneïtzar els operatius en desnonaments i ocupacions incompleix l’acord d’investidura del govern de no enviar antidisturbis als desnonaments de famílies vulnerables: “És un incompliment flagrant del compromís del govern, no només amb la CUP, sinó amb la ciutadania d’aquest país”, ha dit. Pellicer ha assegurat que així, l’executiu de Pere Aragonès “es posa al costat dels tribunals per vulnerar drets i afavoreix els interessos de grans propietaris, bancs i fons voltor”.

Els Mossos d’Esquadra han creat una Unitat Central d’Intervenció en Conflictes d’Habitatge i han aprovat dos protocols interns per abordar i homogeneïtzar les intervencions policíaques en casos de desnonaments i ocupacions. Contemplen de mantenir la intervenció de les unitats d’ordre públic en situacions “d’última necessitat”. Així ho ha assegurat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en conferència de premsa amb el comissari en cap, Eduard Sallent. Han explicat que els màxims responsables dels dispositius seran els caps de les àrees bàsiques policials, que hauran de seguir uns criteris unificats per tot Catalunya.

Elena i Sallent han volgut diferenciar clarament entre les famílies vulnerables que no poden pagar el lloguer, d’aquelles que paguen a una màfia perquè els busqui un pis on viure. També es tindrà en compte si l’habitatge ocupat és residència habitual o no, però han assegurat que els casos d’habitatges habituals ocupats són molt poc habituals, un “mite molt residual”, i que normalment es donen per equivocació, ha explicat Sallent.

Tot i això, la CUP ha criticat la intervenció de BRIMO i ARRO als desnonaments de famílies vulnerables. “El problema que tenim és que hi ha una vulneració de drets fonamentals dels ciutadans i les ciutadanes, que se’ls nega el dret a un habitatge digne”, ha dit Pellicer.

De fet, l’acord entre ERC i la CUP per a la investidura d’Aragonès, establia polítiques de protecció del dret a l’habitatge, com ara recuperar el decret llei 17/2019, que ampliava les mesures antidesnonaments i va ser suspès pel Tribunal Constitucional espanyol, aprovant-lo ara en forma de llei. També que calia aprovar una llei de contractes de lloguer que allargués la durada dels contractes, que establís pròrrogues automàtiques, prohibís el cobrament d’honoraris a arrendataris –com és habitual quan se signa un contracte de lloguer– i reconegués les organitzacions socials que defensen els drets dels llogaters capacitat específica per actuar en defensa d’aquests drets. També hi figuren tot de modificacions del protocol de desnonaments, com ara la prohibició que agents de la BRIMO i l’ARRO participin en desnonaments de famílies o persones vulnerables o la prevalença del dret de mantenir un habitatge fins que no hi hagi una solució alternativa.

Per tot plegat, Pellicer ha assegurat que de moment la CUP no seurà amb el govern per negociar els comptes de la Generalitat a l’espera d’alguna mena de gir per part de l’executiu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor