18.10.2016 - 08:40
|
Actualització: 18.10.2016 - 08:42
La CUP ha criticat el ritme de desplegament les lleis de desconnexió, perquè considera que ‘va més lent del que seria desitjable’. Ho ha fet mitjançant una nova web impulsada per la formació, l’Observatori del Procés, amb el propòsit de ‘fiscalitzar’ l’estat dels acords de Junt Pel Sí sobre el procés cap a la independència. La web s’ha posat en marxa aquesta mitjanit passada, i la CUP diu que ho fa ‘en col·laboració amb un equip de periodistes independents’.
La CUP no només hi critica la lentitud de desenvolupament de les lleis de desconnexió, sinó que lamenta no s’hagi desobeït el Tribunal Constitucional tal com, a parer de la formació, establia la declaració del 9 de novembre de l’any passat.
La web repassa l’estat del procés des de l’inici d’aquesta ‘legislatura excepcional’. Repassa per exemple les lleis de desconnexió, i destaca el fet que ’s’avança a bon ritme’ en el desenvolupament de ‘tot allò que ja és possible’ en un govern autonòmic i que ‘no s’havia desplegat’ en els més de trenta anys d’autonomia, però en alguns dels aspectes més propis d’un estat independent ‘pràcticament ni tan sols s’ha començat a treballar’.
N’és un exemple, a parer de la CUP, el codi tributari, les quatre lleis que han de regular la hisenda catalana. La formació constata que s’ha avançat ‘a bon ritme’ en la regulació dels organismes ‘ja previstos per la legislació autonòmica’, però lamenta que ‘es va molt tard’ en la dels nous impostos o la d’aquelles estructures no previstes en la normativa actual.
També considera que pel que fa a la ‘més important de totes tres [lleis de desconnexió], perquè és la principal llei de ruptura, la de règim jurídic’, que va a un ritme ‘massa lent’. Ha d’estar a punt el 31 de desembre d’aquest any i ha d’incloure ‘com a mínim’ la regulació sobre la successió d’ordenaments jurídics, la nacionalitat, els drets fonamentals, el sistema institucional, la potestat financera i el poder judicial durant el període de transitorietat existent entre la proclamació de la República catalana i l’aprovació de la Constitució, així com el reglament de l’Assemblea Constituent.
Un altre aspecte que des de la web de la CUP es critica per lentitud és l’activació del Procés Constituent. La CUP espera que hi hagi ‘un abans i un després’ en aquesta qüestió un cop ja ha passat el debat de política general de començament de mes.
La CUP també lamenta que no s’hagi complert allò que disposa la declaració del 9 de novembre, en l’aspecte que especificava que el Parlament no se supeditarà a les decisions de les institucions de l’estat espanyol, en particular del Tribunal Constitucional. ‘Aquesta desobediència no s’ha donat’, afirma el partit, que criticat que s’hagi donat resposta a una quinzen de requeriments del TC. I insisteixen: ‘En alguna de les respostes donades al Constitucional, i més concretament precisament en aquelles referides a la suspensió de la pròpia Declaració del 9-N i de la comissió d’estudi del Procés Constituent, el mateix Parlament ha rebaixat el caràcter vinculant i amb efectes jurídics de la resolució, relegant-la a una mera declaració de caràcter polític’.