La CUP cerca aquest dissabte “internacionalitzar” el procés i aconseguir suports estrangers

  • Recela de demanar a la Comissió de Venècia un aval previ al referèndum català

VilaWeb
Redacció
19.05.2017 - 15:31

Recela de demanar a la Comissió de Venècia un aval previ al referèndum català

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

La CUP organitzarà aquest dissabte a Barcelona una conferència sobre la ‘sobirania popular i l’autodeterminació’ amb la qual cercarà “internacionalitzar” el procés sobiranista català i aconseguir suports internacionals a la causa independentista per part d’organitzacions polítiques estrangeres.

Ho ha explicat el portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, en declaracions als periodistes des del Parlament, on ha acudit acompanyat per alguns dels representants internacionals que participaran en la conferència.

Arrufat ha explicat que és imprescindible el treball d’internacionalització del procés sobiranista per trobar la solidaritat d’Europa amb Catalunya: “Que entenguin què passa aquí, perquè puguin recolzar-ho, perquè vegin que el que fem no és només per a Catalunya”.

Els ‘cupaires’ al·leguen que el procés sobiranista no solament beneficia els catalans, sinó que és un projecte amb vocació europeista i internacionalista i conclouen que una eventual la república catalana seria una aportació positiva als reptes que té el continent.

El diagnòstic de la CUP és que el procés d’autodeterminació de Catalunya a través d’un referèndum seria una aportació beneficiosa a una Europa amb problemes i que “tanca fronteres, es replega sobre la por i té debat encorados cap a la xenofòbia i la por a l’estranger”.

Enfront d’aquesta situació, la CUP exhibeix el procés sobiranista com la possibilitat de “posar urnes i obrir processos democràtics i constituents per fundar repúbliques democràtiques que reverteixin la por a donar la paraula a la gent”.

SORTU, SINN FÉIN I DIE LINKE

La conferència se celebrarà a l’auditori de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) a Barcelona amb diversos actes durant tot el dia i participaran una quinzena de representants d’organitzacions polítiques internacionals, a més de representants d’altres forces de l’Estat.

Alguns conferenciants seran el marroquí Mouran Skr (Via Democràtica); l’escocès Jonathon Sahfi (Rise); l’anglès Sam Weinstein (Momentum); la islandesa Fanny Pórsdóttir (Pirate Party); el polonés Jakub Sypiansky (Razem); el portuguès Luís Fazenda (Bloco de Esquerda); el grec Antonios Draganigos (Antarsya); l’alemanya Judith Benda (Die Linke) i l’irlandès Conor Murphy (Sinn Féin), entre d’altres.

D’altres parts de l’Estat estaran presents Mirin Zabaleta (Sortu); André Abal (BNG) i Néstor Salvador (SAT) i també prendran la paraula diverses cares conegudes de la CUP com els diputats Anna Gabriel, Benet Salellas, i Eulàlia Reguant, i els portaveu del Secretariat Nacional Quim Arrufat i Núria Gibert.

La majoria dels representants internacionals es troben ja aquest divendres a Catalunya, on s’han reunit primer amb el conseller d’Afers exteriors, Raül Romeva, i després amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i aquesta tarda preveuen assistir a l’acte central del Pacte Nacional pel Referèndum.

COMISSIÓ DE VENÈCIA

Aquesta conferència se celebrarà dos dies després que el Parlament hagi acordat amb els vots de JxSí i SíQueEsPot i sense els de la CUP sol·licitar l'”aval” internacional al referèndum a la Comissió de Venècia, l’òrgan consultiu del Consell d’Europa en dret constitucional que està format per juristes dels Estats i que, entre les seves funcions, està la pronunciar-se sobre la idoneïtat de processos refrendarios.

Arrufat és partidari d’aplicar en el referèndum català el codi de bones pràctiques en referèndums que dicta aquesta comissió, però recela de demanar el seu aval previ al referèndum, ja que està convençut que “no ho concedirà”.

La CUP recorda que la Comissió està formada pels Estats, entre ells Espanya, per la qual cosa no donarà el seu aval previ al referèndum català: “No reconeixerà en contra de l’Estat espanyol un referèndum no legal previ a la seva organització”, però sí considera que la Comissió veuria amb bons ulls que se seguís el seu codi de bones pràctiques.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor