La CUP avala la llista cívica el 27-S però demana eleccions constituents just després

  • Diu que no es pot confondre 'unitarisme amb independentisme'

VilaWeb

Redacció

07.07.2015 - 18:56
Actualització: 23.07.2015 - 13:24

La CUP ha aprofitat el ple d’avui al parlament per explicar públicament quina posició té sobre la llista unitària que ja es va negociant. El diputat Quim Arrufat ha dit que era favorable a una llista de la societat civil sempre que no hi hagi partits i ho ha condicionat a la convocatòria immediata d’unes eleccions constituents: ‘El 27-S es pot convocar en clau de ruptura democràtica, sense partits, cedint el protagonisme a la gent. Per comptar el suport del sí i convocar eleccions constituents de manera immediata.’

Ha dit que s’havia mal interpretat la decisió de l’esquerra independentista a l’hora de donar suport al president i fer força per la independència, però ha deixat clar que la CUP no volia ser ‘crossa de nous governs’, si no hi compartien ni el programa ni els interessos, llevat de l’exercici del dret a l’autodeterminació. I ha afegit: ‘No compartirem llistes que prevegin governs d’unitat. Nosaltres no som unitaristes. Som independentistes. I el sobiranisme s’ha acabat convertint en unitarisme. No, senyor.’

Prèviament, ja havia dit: ‘La clau d’un 27-S plebiscitari no rau en una llista compartida entre partits. Ni entre partits i entitats de la societat civil. La clau del 27 de setembre, si es vol realment convertir en referèndum net i clar, totalment comprensible, no passa tampoc per acordar en dues setmanes governs de gestió interina de res.’

Vegeu el fragment en què Quim Arrufat parla de la llista cívica que proposa la CUP:


La CUP avala la llista cívica el 27-S però… per vilawebtv

Es podrien convocar eleccions immediatament després del 27-S?

Per a poder aplicar la fórmula que proposa la CUP s’ha de tenir en compte què diu l’Estatut de Catalunya, concretament l’article 67.3:

«Si, un cop transcorreguts dos mesos des de la primera votació d’investidura, cap candidat o candidata no és elegit, el Parlament resta dissolt automàticament i el president o presidenta de la Generalitat en funcions les convoca de manera immediata.»

I l’article 75:

«El president o presidenta de la Generalitat, amb la deliberació prèvia del Govern i sota la seva exclusiva responsabilitat, pot dissoldre el Parlament. Aquesta facultat no pot ésser exercida quan estigui en tràmit una moció de censura i tampoc si no ha transcorregut un any com a mínim des de la darrera dissolució per aquest procediment. El decret de dissolució ha d’establir la convocatòria de noves eleccions, que han de tenir lloc entre els quaranta i els seixanta dies següents a la data de publicació del decret en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.»

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor