14.07.2019 - 19:47
|
Actualització: 14.07.2019 - 20:56
Fins ara, els representants supramunicipals d’elecció directa de la CUP (a la pràctica, els diputats del parlament, atès que ara per ara el partit no participa ni en les eleccions espanyoles ni en les europees) només podien ocupar el càrrec durant una legislatura, sempre que durés més de dos anys. A partir d’ara, el límit s’amplia a dos mandats complets, i s’entendrà com a tal qualsevol legislatura superior a dos anys. És l’esmena que han aprovat els militants de la CUP en l’assemblea nacional de Celrà i que haurà de ser ratificada en el document final, que es votarà telemàticament entre els dies 26 i 28 de juliol.
La limitació dels mandats havia estat un debat recurrent en el si de la formació aquests darrers anys, tenint en compte que aquest norma obligava a prescindir de noms que havien satisfet la militància com David Fernàndez, Quim Arrufat i Anna Gabriel.
L’esmena que ho recull –la 33– s’ha aprovat primer a mà alçada i, en acabat, s’ha ratificat a l’urna. El text explicita que ‘la durada màxima consecutiva d’una persona en càrrecs representatius d’elecció directa supramunicipal serà de dos mandats’.
Els militants també han decidit de reduir el nombre d’alliberats –persones que treballen pel partit– per limitar l’estructura i tenir menys despeses. Arran dels mals resultats en les últimes eleccions, la formació ha perdut 473.000 euros anuals.
L’àrea d’organització i gestió econòmica i laboral proposava dues vies: o bé rebaixar la despesa reduint treballadors del partit o bé augmentar els ingressos amb les aportacions dels militants i dels càrrecs electes, tot i que aquesta opció també incloïa reduir la plantilla.
La ponència organitzativa de la CUP ja ha rebut l’aval de la militància. Tot i això, ara s’haurà de ratificar el dia 28 de juliol. Justament, el mateix dia en què se sabrà si la nova ponència política dels anticapitalistes tira endavant. Entre els eixos clau d’aquesta ponència política –l’estratègica, com la defineix la CUP– hi ha la voluntat dels anticapitalistes d’abandonar el blocatge frontal i passar a fer una oposició més propositiva. I en cas de noves eleccions, fins i tot, no descartar d’entrar al govern. La formació destaca que, en definitiva, la qüestió que els guia és traslladar al parlament la lògica que ja apliquen als municipis.
A aquesta ponència, s’hi van presentar fins a 101 esmenes, que han acabat reduint-se a 41 (entre les quals, n’hi ha una a la totalitat). El debat al voltant d’aquestes esmenes s’ha fet aquesta tarda i s’ha repartit en 22 grups de treball amb l’objectiu de transaccionar-les.
Ara la ponència política es traslladarà a les assemblees territorials de la CUP, que també la debatran. El document es votarà, via telemàtica, entre els dies 26 i 28 de juliol.