12.07.2016 - 02:00
|
Actualització: 12.07.2016 - 09:39
Avui s’acaba el període per a presentar candidatures al secretariat nacional de la CUP. Segons que han explicat a VilaWeb fonts del partit, s’hi presentarà només una candidatura de consens i no hi haurà llistes vinculades únicament a un dels corrents de l’organització. D’aquesta manera, s’aconsegueix un dels objectius proposats a la darrera assemblea nacional, a Esparreguera, quan es va canviar el sistema per a escollir el secretariat per tal de superar la divisió interna i evitar el blocatge a l’hora de prendre decisions.
La llista es farà pública divendres, dia 15, després de dos dies per a poder corregir possibles irregularitats. Seguint els estatuts modificats a Esparreguera, onze membres dels quinze que té el nou secretariat seran d’aquesta candidatura. Els altres quatre es votaran a partir de candidatures individuals: cada votant podrà marcar un màxim de tres candidats i seran proclamats membres del secretariat els quatre més votats.
Si hi hagués més d’un llista, fet que no es contempla ara mateix, la que obtingués més del 65% dels vots vàlids –suma de vots a candidatura i vots en blanc– aportaria 11 membres al secretariat. Si cap llista no superés el 65%, s’adjudicaria a cada una un nombre de membres segons els vots obtinguts i el lloc que ocupessin a la llista.
Les votacions es faran telemàticament, una mesura aprovada fa poc. Seran entre el 30 de juliol el 4 d’agost i se’n sabrà el resultat el dia 6.
La dissolució del secretariat anterior
La tensió dins la CUP va créixer després del no al pressupost del govern. Poc després van anunciar que el secretariat es dissoldria, decisió que es va precipitar quan en van dimitir sis membres pròxims a Poble Lliure. Aquesta dimissió va causar un terrabastall, perquè van publicar una carta molt dura que acusava l’organització d’allunyar-se de l’estratègia de l’independentisme i denunciava maniobres ‘sectàries i maquiavèl·liques’ d’una part de l’organització.
L’assemblea d’Esparreguera va establir una nova fórmula d’escollir la direcció i alguns sectors, com ara Poble Lliure, demanaven que s’apliqués immediatament. Els quinze membres del secretariat actual van ser elegits ara fa un any, a Castelló de la Plana, i tenen un mandat de quatre anys. Per tant, el reglament no obligava a canviar-lo, però la divisió interna exigeix un procés de renovació que ajudi a superar la confrontació constant a l’hora de prendre decisions.
Una nova fórmula per al secretariat
Fins ara, el secretariat s’escollia amb candidatures individuals en una assemblea en què els assistents podien votar vuit candidats. Els quinze que aconseguien més vots eren elegits per a la direcció. Això fou canviat a l’assemblea d’Esparreguera –en una proposta defensada per l’ex-diputat Quim Arrufat i Natàlia Sànchez, regidora de Figueres– perquè el resultat de la votació era massa determinat pel lloc on es feia l’assemblea i també per l’organització –Poble Lliure o Endavant– que aconseguia de mobilitzar més simpatitzants.