La cultura del foc es reuneix a Vic

  • El Congrés Internacional dels Focs de Sant Joan – Flama del Canigó combina el vessant més acadèmic amb col•loquis i presentacions i el més festiu amb un espectacle multidisciplinari

VilaWeb
Redacció
27.05.2016 - 02:00
Actualització: 27.05.2016 - 09:59

Enguany fa cinquanta anys que la Flama del Canigó va traspassar la frontera i va arribar per primera vegada al Principat, on féu parada a Vic. Per commemorar aquesta efemèride, que coincideix amb la capitalitat de la cultura catalana, la capital d’Osona acull entre avui i demà el Congrés Internacional dels Focs de Sant Joan – Flama del Canigó. La trobada combina el vessant més acadèmic, en el Simposi Internacional de Focs de la Mediterrània, amb diverses manifestacions culturals i l’espectacle multidisciplinari La guspira de la flama.

Un dels propòsits del simposi és mostrar la gran diversitat de manifestacions que hi ha al solstici d’estiu entorn de l’element del foc. S’estructurarà en tres àmbits –focs i fogueres de Sant Joan; falles, haros i brandons; i la Flama del Canigó– i hi intervindran un seguit d’especialistes en la matèria de tot el país. L’antropòleg Manuel Delgado parlarà de la Nit de Sant Joan com a caos creador, Antoni Pladevall farà una ponència sobre la Flama del Canigó i es presentaran dos llibres: Els focs de Sant Joan a Barcelona i Les Falles del Pirineu. L’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà.

Al nostre país la cultura del foc va estretament vinculada a la festa i per això el congrés es clourà demà al vespre amb un espectacle multidisciplinari creat especialment per a aquesta avinentesa. Es diu La guspira de la flama i combinarà mostres de cultura popular, com ara música, teatre, poesia, glosa i dansa, amb més disciplines, com ara acrobàcies i videomapping. El moment culminant de l’espectacle serà l’aparició de la Flama del Canigó, que anirà seguida d’un concert de la cantant Gemma Humet, acompanyada de l’orquestra l’Experimental Catalana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor