La cuina de la Neus: pastís de formatge amb llimona

  • Una recepta de cuina casolana feta amb molta professionalitat, bona i molt versàtil en la presentació

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

17.10.2015 - 02:00
Actualització: 17.10.2015 - 09:48

Conèixer Neus Cuscó, mestressa de casa nascuda a Badalona i actualment resident a Teià (el Maresme), cuinera de primer ordre, tot i que en l’àmbit privat, ens recorda i acosta a l’esperit del ‘Corpus del patrimoni culinari català’ i de qui en fou l’ideòleg, Toni Massanés, avui director general de la Fundació Alícia. La Neus pertany al col·lectiu de cuineres que arreu del país i al llarg de la història han anat creant patrimoni, perquè han heretat del passat una tradició culinària que s’han fet seva i l’han reproduït i projectat cap al futur. Com diu Toni Massanés, la cuina és femenina en el 90% del seu ser. I les dones a través de la cuina no només donen de menjar sinó que transmetren una idiosincràsia, una creativitat i el plaer dels sentits. I tot això es vincula amb el paisatge i l’estacionalitat dels aliments, així amb la perdurabilitat de les conserves al rebost. La percepció, també la culinària, és la manera que tenim de conèixer el món, com diu Massanés.

Fet i fet, al ‘Corpus del patrimoni culinari català’ (i aviat farà cinc anys que és escrit), Massanés encerta quan escriu: ‘La nostra cuina quotidiana, en tant que és un patrimoni viu i en contínua evolució, no deixa de modificar la seva dinàmica de funcionament. Avui dia, per manca de temps, s’està deixant de cuinar a casa. O com a mínim s’està començant a cuinar d’una manera tan diferent que tota la riquesa del saber tradicional associat a aquest àmbit es podria arribar a perdre en poques dècades.  Cal no oblidar que la cuina depèn sempre del coneixement, de la voluntat, de les possibilitats reals de practicar-la, del grau de destresa de les persones concretes que la fan i de les exigències dels que la consumeixen.’

Així, doncs, a VilaWeb Gastronomia estrenem secció, La cuina de la Neus (i d’altres cuines del nostre territori que vindran), amb la voluntat de transmetre el saber de la cuina de casa, lligada a la tradició, a les festes, a les celebracions amb família i amb els amics. La cuina que demana un temps i un coneixement, que no volem perdre.

I per començar, una recepta senzilla i llaminera, gens avorrida, perquè permet una presentació versàtil i adaptada a la fruita de temporada:

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
La versatilitat d'aquest pastís radica en la gràcia a l'hora de decorar-lo.

Pastís de formatge amb llimona

Ingredients:
4 ous sencers
4 iogurts de llimona
2 formatges frescs tipus Quark
1 llimona (ratlladura i suc)
200 g de sucre
90 g maicena
1 cullerada de llevat ‘Royal’
Fruita fresca
gelatina de poma

Elaboració:
Agafem els ous, els iogurts, el sucre, el formatge, les ratlladures de llimona i el suc escorregut de la llimona i ho barregem tot. Després incorporem la maicena i el llevat. Ho remenem bé i ho passem pel túrmix.

Untem un motllo rodó o quadrat (segons convingui o es disposi) amb mantega i sucre. Incorporem la barreja dels ingredients i enfornem a 180 graus durant 30 minuts. Passat aquest temps, punxem i mirem si és ben cuit. Deixem refredar i decorem la coberta amb fruita fresca i la gelatina.

Serà el tipus de fruita i la seva col·locació el que donarà una aparença o una altra al pastís (ben diferent com es pot apreciar en les fotos). Aquesta recepta també permet fer pastissets petits i individuals, una manera divertida i diferent de prendre aquestes postres.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem