17.10.2015 - 02:00
|
Actualització: 17.10.2015 - 09:48
Conèixer Neus Cuscó, mestressa de casa nascuda a Badalona i actualment resident a Teià (el Maresme), cuinera de primer ordre, tot i que en l’àmbit privat, ens recorda i acosta a l’esperit del ‘Corpus del patrimoni culinari català’ i de qui en fou l’ideòleg, Toni Massanés, avui director general de la Fundació Alícia. La Neus pertany al col·lectiu de cuineres que arreu del país i al llarg de la història han anat creant patrimoni, perquè han heretat del passat una tradició culinària que s’han fet seva i l’han reproduït i projectat cap al futur. Com diu Toni Massanés, la cuina és femenina en el 90% del seu ser. I les dones a través de la cuina no només donen de menjar sinó que transmetren una idiosincràsia, una creativitat i el plaer dels sentits. I tot això es vincula amb el paisatge i l’estacionalitat dels aliments, així amb la perdurabilitat de les conserves al rebost. La percepció, també la culinària, és la manera que tenim de conèixer el món, com diu Massanés.
Fet i fet, al ‘Corpus del patrimoni culinari català’ (i aviat farà cinc anys que és escrit), Massanés encerta quan escriu: ‘La nostra cuina quotidiana, en tant que és un patrimoni viu i en contínua evolució, no deixa de modificar la seva dinàmica de funcionament. Avui dia, per manca de temps, s’està deixant de cuinar a casa. O com a mínim s’està començant a cuinar d’una manera tan diferent que tota la riquesa del saber tradicional associat a aquest àmbit es podria arribar a perdre en poques dècades. Cal no oblidar que la cuina depèn sempre del coneixement, de la voluntat, de les possibilitats reals de practicar-la, del grau de destresa de les persones concretes que la fan i de les exigències dels que la consumeixen.’
Així, doncs, a VilaWeb Gastronomia estrenem secció, La cuina de la Neus (i d’altres cuines del nostre territori que vindran), amb la voluntat de transmetre el saber de la cuina de casa, lligada a la tradició, a les festes, a les celebracions amb família i amb els amics. La cuina que demana un temps i un coneixement, que no volem perdre.
I per començar, una recepta senzilla i llaminera, gens avorrida, perquè permet una presentació versàtil i adaptada a la fruita de temporada:
Pastís de formatge amb llimona
Ingredients:
4 ous sencers
4 iogurts de llimona
2 formatges frescs tipus Quark
1 llimona (ratlladura i suc)
200 g de sucre
90 g maicena
1 cullerada de llevat ‘Royal’
Fruita fresca
gelatina de poma
Elaboració:
Agafem els ous, els iogurts, el sucre, el formatge, les ratlladures de llimona i el suc escorregut de la llimona i ho barregem tot. Després incorporem la maicena i el llevat. Ho remenem bé i ho passem pel túrmix.
Untem un motllo rodó o quadrat (segons convingui o es disposi) amb mantega i sucre. Incorporem la barreja dels ingredients i enfornem a 180 graus durant 30 minuts. Passat aquest temps, punxem i mirem si és ben cuit. Deixem refredar i decorem la coberta amb fruita fresca i la gelatina.
Serà el tipus de fruita i la seva col·locació el que donarà una aparença o una altra al pastís (ben diferent com es pot apreciar en les fotos). Aquesta recepta també permet fer pastissets petits i individuals, una manera divertida i diferent de prendre aquestes postres.