La crisi de Podem debilita la majoria d’esquerres de les Illes

  • La presidenta del parlament, Xelo Huertas, i la diputada Montse Seijas no pensen abandonar les seves actes i passaran al grup mixt · La suma de PSIB, Més i Podem només quedarà dos diputats per sobre de la majoria

VilaWeb

Text

Oriol Bäbler Mata

07.12.2016 - 22:00
Actualització: 18.12.2016 - 10:29

L’expulsió de la presidenta del Parlament a les Illes, Xelo Huertas, i la diputada Montse Seijas és l’últim capítol de la crisi interna que pateix Podem des de fa temps. El partit té ara mateix deu representants a la cambra i és un soci clau, però volàtil i fracturat, per mantenir la majoria progressista que encapçala Francina Armengol. Huertas i Seijas, ja han anunciat que si la direcció de Madrid ratifica la seva expulsió, no renunciaran a les actes i aniran al grup mixt. La suma de PSIB, Més i Podem quedaria només dos diputats per sobre de la majoria de trenta.

La majoria progressista: ‘Una qüestió de responsabilitat’
El portaveu de Més Mallorca, David Abril, explica a VilaWeb que els afers interns de Podem són ‘delicats’, però que ‘no passem pena’ per conservar la majoria progressista al parlament. En aquest sentit, Abril recorda que els acords entre partits ‘són clars’ i els ‘compromisos estan signats per ser portats a terme’. Tampoc preveu que Podem vulgui forçar grans modificacions en els acords pel canvi, malgrat que n’ha reclamat la revisió. ‘El pacte és fruit del consens i el ritme de compliment de polítiques és bo’, assegura.

De totes maneres, avisa que la pèrdua de dos vots obligarà a tots els partits progressistes a ‘ser més prudents a l’hora de gestionar’ les votacions. ‘La majoria serà més ajustada’, afegeix. Abril demana ‘responsabilitat’, especialment a Podem, perquè el dia a dia del parlament canviarà i s’hauran de ‘refer’ comissions.

En el mateix sentit s’ha expressat la portaveu del govern de les Illes, Pilar Costa. Segons ella l’estabilitat del pacte de govern ‘està garantida’.

Jarabo, un líder tou
Els números continuen sortint, però el grup parlamentari està fracturat en dos. Un grup que dóna suport a l’actual secretari general Alberto Jarabo i un de crítics que s’alineen amb la co-portaveu Laura Camargo. La ruptura entre ambdós es va fer pública durant la negociació per obrir una facultat de medicina a la Universitat de les Illes Balears. Podem hi estava en contra, sobretot Camargo que és professora a la UIB, perquè ho considerava un dispendi innecessari. Tanmateix, Jarabo va acabar cedint i en va acceptar la inclusió al pressupost del 2016.

De totes maneres, el lideratge de Jarabo ja havia quedat en entredit molt abans. La primavera del 2015, durant les primàries del partit per escollir candidat a la presidència de les Illes. La participació va ser baixíssima (19%) i la majoria de militants es van decantar abans pel vot en blanc (56,3%) que per l’actual número u al parlament (43.63%).

Jarabo té el suport de la direcció de Madrid, però bona part de la militància el veu massa tou per encapçalar la tercera força de les Illes. Les polèmiques que han envoltat Quindrop, la seva antiga productora, i el nomenament de Fernando Toll-Messía com a síndic de comptes, tampoc han ajudat a reforçar la seva posició. En el primer cas, diversos mitjans han informat que la productora ha incrementat la seva activitat amb IB3 d’ençà que Jarabo és al Parlament. Pel que fa al síndic, la part crítica del partit no li perdona que no informés de la relació familiar entre Toll-Messía i Ignasi Palmer, membre de Podem i alt càrrec del consell de Mallorca.

Aquesta debilitat de Jarabo també ha estat explotada per Huertas i Seijas. La diputada va afirmar, després d’anunciar-se la seva expulsió, que el PSIB i Més prefereixen que l’actual secretari general conservi el seu càrrec perquè ‘és dèbil’ i no té capacitat reivindicativa. ‘Ha venut el partit’, va denunciar.

Un laboratori, dos trànsfugues i sense presidència
El cas d’Huertas i Seijas es va començar a gestar en la negociació del pressupost del 2016. En aquells comptes, el laboratori que dirigeix Daniel Bachiller, fins ara membre del consell ciutadà de Podem a Mallorca, es va emportar prop del 20% de la inversió del departament de Salut en investigació. La consellera Patricia Gómez ho va acceptar a contracor per facilitar l’aprovació del pressupost.

En les negociacions del pressupost del 2017, el govern va explicar que retallava considerablement la inversió en el centre biomèdic de Bachiller per la seva manca de resultats. Huertas i Seijas s’ho van prendre com un atac i van acusar l’executiu de voler forçar el tancament del laboratori. Ambdues van amenaçar de votar en contra del pressupost si no es mantenien les inversions al seu company de partit.

A principis de novembre, Podem va suspendre de militància a HuertasSeijas i Bachiller, mentre estudiava si els tres havien violat el codi ètic de la formació. Durant la suspensió, la diputada i la presidenta del parlament van arribar a votar amb el PP en contra d’una proposta de Podem. La setmana passada, Alberto Jarabo en va anunciar l’expulsió.

Ambdues s’han mostrat molt crítiques amb el secretari general del partit a les Illes i neguen haver trencat el codi ètic de Podem. De fet, Seijas es considera una víctima de Jarabo. Ella va explicar que va impulsar una investigació interna per treure l’entrellat de la polèmica que envoltat l’antiga productora del secretari general.

Si la direcció de Madrid ratifica l’expulsió, ambdues es convertiran en trànsfugues i mantindran l’escó al grup mixt. Segons el reglament del parlament, només Podem pot tombar la presidenta de la cambra perquè va ser el partit que la va designar. La co-portaveu Laura Camargo ja ha anunciat que Podem es replantejarà ocupar el càrrec. Per una qüestió de quotes, la presidència hauria de recaure en una dona, però la mateixa Camargo s’ha descartat. Dins del grup només hi ha una altra dona, Marta Maicas.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor