25.02.2023 - 21:40
|
Actualització: 26.02.2023 - 19:00
La Crida obri les portes a les festes de Falles de Sant Josep més normals i multitudinàries d’ençà del 2019. El 2020 es van suspendre, el 2021 es van fer el mes de setembre. El 2022 van ser quasi normals, però encara no. De fet, el batlle de la ciutat, Joan Ribó, quan va presentar el ban faller, va qualificar les festes d’enguany de “supernormals”. Ja fa dies que la ciutat comença a canviar a poc a poc la fesomia. La gàbia de protecció per la disparada de les mascletades a la plaça de l’Ajuntament ja fa dies que és col·locada. L’Exposició del Ninot, al Museu Príncep Felip, continua rebent visitants que voten el ninot que volen indultar… Però els canvis més importants començaran el dia 7, quan les comissions falleres tenen permís per a instal·lar els tendals i, per tant, començaran els talls de carrers per tota la ciutat.
Trens especials… i discriminatoris
El fet que els dies grans caiguen en cap de setmana fa pensar que es pot arribar a assolir una presència mai vista de visitants a la ciutat. Tan sols Renfe ofereix més de 35.000 places de tren per a viatjar entre Barcelona i València entre els dies 15 i 20 de març. A més, a l’hora de planificar els recursos, l’ajuntament de la ciutat també ha tingut en compte que el dia 20, l’endemà de la cremada, és festiu a Madrid. A la web de Renfe es publicita el viatge a entre Madrid i València, que dura 1 hora i 40 minuts, amb preus a partir de 7 euros. En canvi, el trajecte entre Barcelona València dura una hora més i el bitllet més econòmic costa 21,45 euros.
Música i pirotècnia per a obrir les portes a la festa
La Crida comença a partir de dos quarts de set de la vesprada a les torres dels Serrans de València. Hi haurà música, pirotècnia i un espectacle de llums i projeccions que aprofita les torres de teló on projectar. A les vuit comença pròpiament l’acte més solemne amb el lliurament de les claus de la ciutat per part del batlle Ribó a les falleres majors, i els discursos convidant a la festa. És quan es fa aquell crit que exalta la massa: “Valencianes, valencians, ja estem en Falles.” Però per si alguna cosa és recordada la Crida, és per aquell discurs en què Rita Barberà va encunyar la paraula caloret, i va propiciar tot de memes, que la van acompanyar fins al final.
La jornada festiva d’aquest darrer diumenge de febrer comença a les set del matí amb una macrodespertada pels carrers del centre de València començant pel de la Pau. 225.000 trons de bac per a despertar la ciutat de la letargia de l’hivern i d’unes Falles a mig gas l’any passat. A més, a la plaça de l’Ajuntament es disparen dues mascletades, una a les vuit del matí, quan s’acaba la despertada, i l’altra a l’hora tradicional de les dues del migdia. A les onze del matí es farà l’Entrada de Bandes de Música, amb la participació de tretze associacions dels diferents barris de la ciutat. Desfilaran pel centre i convergiran a la plaça de l’Ajuntament per interpretar, totes juntes, el pas doble “El fallero”, que José Serrano va compondre l’any 1929, i que, una volta sone per primera vegada, ja no deixarà de fer-ho fins a la matinada del 20 de març.
Una mena de treva de petards
El ban faller que enguany ha signat Joan Ribó inclou una petició reiterada per part dels animalistes, però també pels veïns de València que se senten incòmodes amb les disparades indiscriminades de petards fora dels espectacles pirotècnics. A pesar que la major part de les comissions falleres té acotat un lloc específic com a zona de focs, això no sempre es respecta i la disparada de petards es fa tot el dia, la major part de la nit, i a qualsevol banda. Per això, enguany el consistori recomana que entre les tres i les cinc de la vesprada no es disparen petards. Aquestes dues hores poden ser aprofitades pels veïns per traure els gossos a passejar o per reposar amb una mica més de silenci.
Més de quaranta espectacles pirotècnics
Els anys de restriccions per mor de la pandèmia han estat molt durs per a diversos sectors, i el de la pirotècnia n’és un. A pesar de les ajudes de la Generalitat, algunes empreses han estat a punt de tancar i moltes altres van haver de reduir personal o cercar alternatives de negoci. Ara, amb aquestes Falles “supernormals”, la pirotècnia reviscola, i aquest cicle faller hi haurà una quarantena d’espectacles de foc, llum, colors i sorolls. La Junta Central Fallera ha augmentat el pressupost per a pólvora d’un 55% respecte de l’any passat.
A banda de les mascletades habituals diàries entre el primer i el 19 de març a la plaça de l’Ajuntament, es mantenen les descentralitzades, que és una experiència que es va fer durant les Falles de setembre del 2021 per evitar les aglomeracions. El batlle Ribó va valorar molt positivament el resultat, perquè és una manera que els barris més allunyats també visquen la festa.
Es faran el 4 de març a Natzaret, la Saïdia, Cementeri General i Campanar; i el 12 de març a Gas Lebon i Benicalap.
Les disparades dels castells enguany han canviat d’ubicació. En compte de fer-los en el lloc usual d’ençà de fa trenta-sis anys, en un tram del riu a la zona de l’Albereda pròxima al centre de la ciutat, ara es faran a l’àrea del Palau de les Arts. També es farà en un tram de l’antic caixer del Túria, però més gran i amb una mica més d’elevació. Els pirotècnics diuen que per a ells és molt més còmode i podran oferir espectacles més bons. Els conservadors de l’Oceanogràfic, molt a prop de la zona de la disparada, temem pels efectes que el soroll i la llum puga tenir sobre la salut dels animals.
Els castells que es dispararan en aquesta nova ubicació són els de les nits del 16 i 17, i la Nit del Foc del 18.
Els Concerts de Falles, a l’Albereda
Els Concerts de Falles que organitza l’ajuntament també han canviat de lloc. En compte de fer-los als jardins dels Vivers, enguany es faran a l’Albereda. Seran els dies 10 i 11 de març, divendres i dissabte d’abans de la setmana gran de les festes. Són dos concerts que duraran més de vuit hores cadascun. Entre les sis de la vesprada i dos quarts de quatre de la matinada.
Divendres, 10 de març, actuaran Fangoria, Miss Caffeina, La Habitación Roja, Nancy’s Rubias, Chimo Bayo, Fat Gordon, La Lusi, Marien Baker i Tania Bayo.
Dissabte, dia 11, actuaran Zoo i la Fúmiga, a més de Nonai Sound, Pupil·les, Prod DJ, Colomet, DJ Lauder, Salva Gómez, Carlos Areces i Aníbal Gómez.