25.10.2018 - 21:50
|
Actualització: 27.10.2018 - 18:49
9.500 persones s’han inscrit com a fundadors de la Crida Nacional per la República, segons que ha pogut saber VilaWeb. La Crida començarà el procés fundacional demà a Manresa, on es presentaran les ponències que en sustentaran l’ideari i l’organització, i que a partir d’aleshores se sotmetran a un debat de presentació d’esmenes telemàtic. Segons fonts de la Crida, la ponència política parteix del mandat de l’1-O i proposa una mobilització continuada que forci l’estat espanyol a negociar un referèndum. La persistència en la mobilització, diuen, s’ha de combinar amb un control de les institucions autonòmiques. La redacció acaba amb disset punts que expliquen per què és necessari aquest moviment, que aspira a ser unitari, i referma la idea que la Crida es dissoldrà així que s’hagi instaurat la República Catalana.
La ponència organitzativa referma que cap partit no es podrà integrar a la Crida com a tal. Es manté, per tant, que l’organització pretén créixer a partir d’adhesions individuals, com ha passat fins ara. El document no estableix, segons les fonts consultades, amb quina fórmula volen presentar-se a les eleccions ni si hi han d’anar en coalició amb el PDECat. En aquest context s’inscriu la carta que han enviat als associats del PDECat Joaquim Forn, Lluís Puig, Josep Rull i Jordi Turull, instant-los a ser fundadors del moviment que impulsen Carles Puigdemont, Quim Torra i Jordi Sànchez. Els presos polítics i Puig s’agafen al mandat de l’assemblea del partit, que al juliol va aprovar d’encoratjar les bases del PDECat a adherir-se personalment a la Crida. L’organització s’encamina a constituir-se en partit polític. El registre al Ministeri d’Interior espanyol ja es va cursar, per agilitar els tràmits quan es prengui la decisió definitiva. La fórmula és important perquè, si bé la Crida permetrà la doble militància, ni el PDECat ni ERC no l’accepten. Els militants i els quadres intermedis d’aquests partits que vulguin formar-ne part, per tant, hauran de decidir amb quines sigles es queden. Fins ara, això no ha estat cap entrebanc perquè la Crida és una organització. En aquest context, s’hi han adherit més de 50.000 persones.
La Crida ja va decidir que no concorreria a les eleccions municipals, però preveuen de donar suport a les candidatures independentistes unitàries que es formin als pobles i ciutats i als batlles sobiranistes que tornin a concórrer a les eleccions; el nucli primigeni que impulsa el moviment anomena aquest aval amb la sigla ‘ISO’, en l’argot intern. Paral·lelament, el PDECat ja va aprovar que es presentaria a les municipals amb la marca de JxCat. Barcelona continua essent l’excepció de la Crida. Hi persisteix l’intent de formar una candidatura unitària. Precisament ahir, Forn defensava la constitució d’una llista conjunta en una entrevista a Betevé. ‘És una llista guanyadora i costa d’entendre per què hi ha partits que s’hi resisteixen’, va dir.
El congrés fundacional, en què les bases han d’aprovar definitivament les ponències, es farà finalment al gener, previsiblement durant la primera quinzena, segons que ha avançat l’ACN i han confirmat fonts de la Crida a VilaWeb. Preveuen que el procés participatiu sobre les ponències política i d’organització sigui llarg, tenint en compte que bàsicament es desenvoluparà per via telemàtica. Perquè l’organització no té pas una estructura territorial que faciliti el debat de les esmenes de manera presencial. Havent ajornat el congrés fundacional, que d’entrada s’havia de fer el 6 de desembre, la Crida es proposa de fer una convenció municipalista en aquesta data.
En la convenció de Manresa de demà, hi intervindran Puigdemont, Torra i Sànchez. No és pas segur que tots els qui s’hi han inscrit com a fundadors hi assisteixin, però previsiblement el pavelló del Nou Congost, que té un aforament de 5.000 persones, s’omplirà.