La ‘Cremà’ esquiva la pluja i posa el punt final a les falles

  • Les precipitacions, intermitents al llarg de tot el dia, no han impedit que els monuments cremessin de manera espectacular

VilaWeb

ACN

20.03.2016 - 10:19
Actualització: 10.06.2016 - 02:38

València ha posat punt final a les Falles 2016 amb la tradicional ‘Cremà’ en una nit marcada per una lleugera pluja, que no ha impedit però que els monuments cremessin com cada any. A partir de les deu, amb l’inici de la ‘Cremà’ de les falles infantils, les comissions de tota la ciutat han començat a acomiadar els seus monuments, donant per tancat un cicle i començant la feina de l’any vinent. La darrera falla en cremar, com cada any, ha estat la falla municipal, situada a la plaça de l’Ajuntament, que ha cremat a partir de la una de la nit, amb un espectacle de focs aeris previ.

Al llarg d’aquesta nit de Sant Josep 770 falles situades a tota la ciutat han estat engolides pel foc. El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el conseller d’Educació i Cultura, Vicent Marzà, i l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, han assistit a la Nit de la Cremà des de l’Ajuntament de València, juntament amb les falleres i la cort d’honor.

La nit de ‘La Cremà’ ha començat a les deu del vespre amb els monuments infantils. Mitja hora després s’ha cremat la falla infantil que ha obtingut el primer premi de la Secció Especial, enguany l’obra ‘Muac’ de l’artista Joan Blanch per a la Falla Na Jordana. A continuació, a les onze, ho ha fet la falla infantil municipal.

crema1

A mitjanit, s’ha procedit a la crema de totes falles de València, a excepció de la falla que ha guanyat el primer premi d’Especial, ‘Calla canalla’, de l’artista Carlos Carsí per a la falla Cuba-Literat Azorín, que ho ha fet a les 00.30.

La darrera falla en cremar ha estat, com cada any, la falla municipal, ‘Falles pel món’, de l’artista Manolo García, un monument de 23 metres d’alçada que vol reivindicar el caràcter creatiu i artístic del poble valencià a través de les falles.

Captura de pantalla 2016-03-20 a les 10.14.12

Un espectacle de focs aeris a la plaça de l’Ajuntament de València, a càrrec de la Pirotècnia Europa, ha precedit la ‘cremà’ de la falla municipal.

Cap al reconeixement de la Unesco

Les Falles 2016 han estat marcades pel canvi de govern a la ciutat, després de 24 anys de mandats de Rita Barberá (PP), i per la candidatura a ser considerades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, decisió que es coneixerà al novembre.

El nou equip municipal, amb Joan Ribó (Compromís) al capdavant, ha introduït algunes novetats. La instal·lació de carpes i el tall de carrers s’ha endarrerit en relació amb altres anys, així mateix s’ha canviat la ubicació de l’exposició del Ninot, situant-la a la Ciutat de les Arts i les Ciències, i s’ha obert al públic general, mitjançant el sorteig d’algunes places, l’accés al balcó del consistori durant les ‘mascletades’. Fins ara, tan sols els convidats per l’ajuntament hi tenien accés. Durant aquest espectacle pirotècnic s’ha escoltat per primera vegada música en valencià o de grups valencians per la megafonia de la plaça, des d’Obrint Pas a La Habitación Roja.

També per primer vegada, la fallera major infantil intervenia durant la ‘Cridà’ (pregó d’inici de les festes). A l’acte, l’alcalde s’ha mantingut en segon terme, pràcticament sense intervenir. La ‘Cridà’ de l’any passat va tenir molt de ressò a causa de la intervenció de Rita Barberá i el seu ús del valencià.

La consideració de les Falles a patrimoni immaterial de la humanitat ha estat reivindicada a través d’alguns actes especials com una ‘mascletà’ celebrada el dia 28 de febrer o per la Cavalcada del Patrimoni, una desfilada que mostrava els balls de la processó de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí (muixerangues i tornejants), considerats patrimoni immaterial de la humanitat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor