La Cort Penal Internacional ordena la detenció de Putin

  • Li atribueixen els crims de guerra de deportació i transferència il·legal d'infants de les zones ocupades d'Ucraïna a Rússia

VilaWeb
Arnau Lleonart
17.03.2023 - 16:24
Actualització: 17.03.2023 - 17:09

La Cort Penal Internacional, amb seu a la Haia, ha dictat ordres de detenció contra Vladímir Putin pel trasllat a Rússia d’infants de les zones ocupades d’Ucraïna. Li atribueixen els crims de guerra de deportació il·legal d’infants i de transferència il·legal d’infants. També s’ha dictat una ordre de detenció contra Maria Aleksèievna Lvova-Belova, comissària de drets dels infants a l’oficina del president de Rússia, a qui atribueixen els mateixos delictes.

Segons que informen en un comunicat, els jutges van considerar de mantenir en secret les ordres de detenció per salvaguardar la investigació i protegir les víctimes i els testimonis del trasllat de nens ucraïnesos a Rússia. Ara, argumenten que com que aquests mateixos fets poden passar encara ara, fer-ho públic pot contribuir a evitar que es continuïn traslladant infants.

El Tribunal de la Haia considera que hi ha prou indicis per a creure que tant Putin com Lvova-Belova tenen la responsabilitat penal individual d’haver comès els crims de guerra que els atribueixen, i d’haver-los comès directament i en col·laboració amb més gent. A més, a Putin també el responsabilitzen de no haver exercit el control adequat sobre civils i militars que van fer el trasllat il·legal d’infants.

“La llei internacional prohibeix que les autoritats ocupants traslladin civils del territori on viuen a uns altres indrets. Els infants estan especialment protegits per la Convenció de Ginebra”, recorda el president de la Cort Penal Internacional, Piotr Hofmański, que afegeix que la feina dels jutges és dictar les ordres de detenció, però que l’execució depèn de la col·laboració internacional.

Si Putin no és detingut i lliurat a la Cort Penal Internacional no podrà ser jutjat, atès que aquest tribunal no jutja in absentia. A més, el 2016 Rússia va sortir de l’Estatut de Roma, el fonament jurídic sobre el qual treballa la Cort Penal Internacional, i Rússia no té cap intenció de lliurar cap autoritat a la cort, com ja ha dit unes quantes vegades.

També ha negat repetidament que hagi traslladat infants ucraïnesos a la força, però el govern d’Ucraïna diu que d’ençà que va començar la guerra vora 16.000 infants han estat portats a Rússia en contra de la seva voluntat. Un estudi de la Universitat Yale publicat al febrer deia que, pel cap baix, 6.000 infants ucraïnesos viuen ara en una quarantena d’internats russos.

Aquestes ordres de detenció són els primers moviments judicials internacionals que es fan contra els responsables de la guerra d’Ucraïna, i s’han presentat després de mesos d’investigació del fiscal en cap de la Cort Penal Internacional, Karim Khan.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor