25.02.2019 - 21:23
|
Actualització: 26.02.2019 - 00:03
La Cort Internacional de Justícia (CIJ) ha fallat avui que el Regne Unit ha de finalitzar ‘tan ràpidament com es pugui’ la seva administració de l’arxipèlag de Txagos, en considerar que no va ser separat de forma adequada de Maurici després de la seva descolonització.
El país africà reclama la sobirania de l’arxipèlag, situat a l’oceà Índic, i rebutja la
decisió del Regne Unit de separar els dos territoris en 1965 a canvi de la independència del país.
La decisió de Londres implicava el trasllat de la totalitat de la població de Txagos a Maurici per part del Regne Unit i a petició dels Estats Units per a la construcció de la seva base militar a l’illa de Diego García, la més gran de l’arxipèlag.
En aquest sentit, la CIJ ha sostingut en la sentència que ‘segons el Dret Internacional, el procés de descolonització de Maurici no va ser completat legalment durant la independència el 1968, després de la separació de l’arxipèlag de Txagos’.
Així, ha afegit que ‘Regne Unit té l’obligació de posar fi a la seva administració de l’arxipèlag de Txagos tan ràpidament com es pugui’ i que ‘els estats membre estan obligats a cooperar amb Nacions Unides per completar la descolonització de Maurici’.
La CIJ ha ressaltat que la separació de l’arxipèlag ‘no va estar fonamentada en l’expressió lliure i genuïna de la voluntat del poble afectat’ i ha recordat que el Dret Internacional exigeix a la colònia que ‘respecti la integritat territorial‘ del país, inclòs l’arxipèlag.
El pronunciament de la CIJ no és vinculant, si bé té un gran pes. L’Assemblea General de Nacions Unides va decidir el juny de 2017 demanar a la CIJ que es pronunciés sobre el futur de les illes, en una votació que es va saldar amb 94 vots a favor, 65 abstencions i 15 en contra.