25.07.2018 - 13:49
|
Actualització: 25.07.2018 - 17:25
Avui la Cort Europea de Justícia ha emès un veredicte històric que, per primer vegada, trenca amb l’assumpció que en tots els estats membres de la Unió Europea la justícia és igual d’independent i de democràtica.
El tribunal ha sentenciat que Irlanda no ha d’extradir una persona acusada de tràfic de drogues a Polònia, atès que la situació actual de la justícia d’aquell país fa impossible definir-la com a independent.
El tribunal afirma que ‘l’autoritat judicial no ha de donar efectes a una euroordre si considera que hi ha un risc real que l’individu concernit no vegi respectat el seu dret fonamental d’un tribunal independent i que, per tant, el seu dret d’un judici just corri perill’.
Ara, la deliberació va més enllà i defineix les que considera que són les condicions que han de regular la independència de qualsevol tribunal europeu. Concretament hi diu:
‘La Cort assenyala que el requisit que els tribunals siguin independents i imparcials té dos aspectes. Per tant, cal que els organismes en qüestió: i) exerceixin les seves funcions de manera totalment autònoma, a l’abric d’intervencions o pressions externes, i ii) siguin imparcials, la qual cosa implica mantenir una distància igual entre les parts en els procediments i els seus respectius interessos.’
El comunicat continua dient que ‘aquestes garanties d’independència i imparcialitat requereixen normes, en particular quant a la composició dels tribunals i al nomenament, la durada del servei i els motius d’abstenció, rebuig i acomiadament dels seus membres’.
I acaba remarcant que ‘el requisit d’independència significa també que el règim disciplinari que regeix als seus membres ha de tenir presents les garanties necessàries per a evitar qualsevol risc que aquest règim s’utilitzi com a sistema de control polític del contingut de les resolucions judicials’.
La sentència obre la porta a denunciar més situacions de trencament de la independència i imparcialitat del poder judicial, com pot ser el cas de l’espanyola.