09.10.2015 - 19:00
|
Actualització: 15.10.2015 - 10:19
La Cooperativa Cadí de la Seu d’Urgell compleix cent anys i per celebrar-ho ha creat un nou formatge, ha editat un llibre repassant la història de la cooperativa i ha organitzat una exposició per donar-la a conèixer. Cadí va ser fundada el 9 d’octubre del 1915 per Josep Zulueta amb l’ajut d’un grup de pagesos. Va ser la primera del sector lleter en formar-se a l’estat espanyol. Des d’aleshores ha tingut un paper fonamental en l’arrelament i vertebració del territori pirinenc. El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha assegurat que “tenir una empresa de 100 anys revela que el país té una fibra forta, ja que ha passat dues guerres mundials, depressions, una guerra civil i dues dictadures”.
El president de la Cooperativa, Lluís Clotet, ha destacat que a un centenari s’hi arriba “amb l’esforç de molta gent, dels ramaders socis, els treballadors i sobretot dels clients que ens fan confiança”. L’alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha anunciat que des del consistori es proposarà donar la medalla d’honor de la ciutat a la Cooperativa Cadí.
La cooperativa està formada per 130 socis, tots ells de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Cadí, a més del paper fonamental que ha tingut en l’arrelament de la població al territori, ha impulsat una activitat, l’elaboració de formatges, que dinamitza l’economia d’una zona amb poques alternatives. Cadí, a més, forma part de Cooperatives Lleteres de Catalunya que comercialitza la marca Llet Nostra.
La Cooperativa Cadí entra cada dia a la seva planta de producció uns 180.000 litres de llet provinents de 130 explotacions ramaderes ubicades a les comarques de la Cerdanya i l’Alt Urgell. Un dels trets diferencials de la cooperativa és que la recollida és diària i la llet entra en un temps molt breu al circuit de fabricació, aquest fet, dóna als productes de Cadí unes propietats organolèptiques úniques i molt apreciades.
Actualment Cadí té uns 120 treballadors provinents tots de les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya. A l’any, fabrica 8.200 tones de formatge, 460 de mantega i 450 de mató, formatge fresc i quallada.
L’any 2000 a la cooperativa li va ser concedida la Denominació d’Origen Protegida pel formatge Urgèlia, l’únic formatge de Catalunya amb denominació, i l’any 2003 es va concedir a la mantega, una de les poques del món amb denominació. Enguany la Generalitat ha concedit a la Cooperativa la Creu de Sant Jordi per la seva contribució a l’economia pirinenca i la seva contribució a reequilibri territorial del país.