28.09.2017 - 18:46
VALÈNCIA, 28 (EUROPA PRESS)
La Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha llançat este dijous a les associacions agràries i municipis interessats una proposta que suposa la reducció de la crema generalitzada de la palla de l’arròs en al voltant d’un 60% respecte a l’any passat.
A falta de delimitar en el mapa les zones concretes en les quals es permetrà la crema, –hi ha 15.000 hectàrees d’arrossars de la Comunitat–, la idea és limitar esta pràctica “excepcional” als llocs en els quals és “absolutament imprescindible per a garantir la salut dels cultius” enfront de problemes fitosanitaris i que en la seua majoria se situen en les zones més baixes, zones inundables de l’entorn de l’Albufera, on a més, l’accés per a retirar la palla és més complicat.
No obstant açò, per als cultius que es troben fóra d’esta zona però que siguen susceptibles de certes fisiopaties, s’estudiaran les situacions concretes i si compleixen les condicions que marca la normativa i compten amb un informe de sanitat vegetal i mediambiental positius, podran cremar la palla de l’arròs sense perdre les ajudes que concedeix Conselleria als productors, –fins a un màxim de 440 euros per hectàrea–.
Així ho han anunciat els secretaris autonòmics d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero i de Medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, després de reunir-se amb els representants de les organitzacions agràries i 15 alcaldes de la zona.
Després de la trobada, Julià Álvaro ha agraït “la responsabilitat dels agricultors” en “l’acord general” que no hi haurà cremes generalitzades. “Queda per tancar és exactament on s’estableixen els límits de les zones altes i les zones baixes” i “tancar eixes parcel·les i polígons” en les quals es permetrà cremar la palla de l’arròs sense perdre les ajudes, ha puntualitzat.
INSTAL·LAR PUNTS DE RECOLLIDA PER A RETIRAR LA PALLA
En este sentit ha ressaltat que la Conselleria vol fer una “aposta decidida per a engegar altres maneres de gestionar la palla que no siguen solament la crema”, una mesura que ha insistit “és absolutament excepcional”.
Així, ha avançat que la seua intenció és engegar, en paral·lel, mesures per a afavorir la retirada de la palla de l’arròs. Per a això, Conselleria preveu “facilitar punts d’apilament” en els quals es puga fer “bancs de palla que després puguen servir per a la seua comercialització”. D’esta manera, es busca “que no es donen els becs de contaminació que es van donar l’any passat en determinats punts de l’entorn de l’Albufera i que les fisiopatías que pateix el cultiu en alguns casos es puga resoldre”.
Segons Julià Álvaro, en “la filosofia general estem d’acord tots”, açò és, “anar reduint la crema, garantir la salut del parc en qüestions agronómicas i anar investigant en el tema de l’ús de mesures alternatives, començant per garantir per posar en peus una retirada que garantisca apilaments adequats i després reutilització de palla per a altres usos”.
En esta línia, Francisco Rodríguez Mulero ha apuntat que l’objectiu és “buscar l’equilibri entre la sanitat vegetal del cultiu i la qualitat de l’aire”.
La Secretaria Autonòmica abordarà les despeses de l’apilament “però la retirada serà una qüestió que hauran de fer els productors si és que decidixen fer eixa pràctica”, ja que, segons ha puntualitzat Rodríguez Mulero, “hi ha un catàleg de pràctiques alternatives” i “cultius on no hi ha problema de dispersió de llavors de roïnes herbes i tampoc problema de matèria orgànica”, ha comentat.
SEQÜENCIACIÓ DE LES CREMES
A més, Rodríguez Mulero ha assegurat que s’ha acordat amb els agricultors “seqüenciar l’actuació en la zones on l’autoritat mediambiental considere que és possible la crema amb informe positiu, per a fer-ho de manera que afecte el mínim possible la qualitat de l’aire”, ha assegurat el secretari autonòmic.
Així, encara que ha reconegut que van “molt mal de temps” per a resoldre el problema de la palla de l’arròs, s’ha acordat que l’any que vé Administració i associacions agracies es reuniran en el mes de març “per a anar amb més temps i poder abordar la problemàtica amb més tranquil·litat”. “Enguany és una mica tard i això va a tindre conseqüències en el desenvolupament d’eixa part de l’arrossar que és imprescindible utilitzar la crema, que haurem d’anar reduint gradualment”, ha admès.
Rodríguez Mulero ha afirmat que tenen el “compromís dels agricultors de fer una proposta de seqüència de les zones on l’anàlisi mediambiental diga que no hi ha una altra possibilitat i en les zones on hi haja problemes fitosanitaris clarament sensibles que no siguen zones baixes, doncs l’autoritat mediambiental estudiarà la possibilitat que fer cremes, sempre controlades i no generalitzades, a través de les associacions agracies i amb el suport dels ajuntaments”. Esta mateixa vesprada s’abordarà el calendari de les cremes i la seua seqüenciació.