13.11.2021 - 21:15
|
Actualització: 14.11.2021 - 11:03
La conferència de la Unió de les Nacions Unides sobre el clima COP26, que es fa a Escòcia ha arribat a un acord, poques hores abans d’acabar-se. L’acord és clarament insuficient perquè bàsicament demana als estats que tornin l’any vinent amb plans més específics per a frenar el canvi climàtic. També demana als estats més desenvolupats que ajudin els altres molt més que fins ara. Concretament, els demana que gairebé dupliquin l’ajuda als països que en pateixen més les conseqüències. L’acord no entra al nus de la qüestió ni marca la quantitat ni la velocitat amb què cada estat hauria de reduir les emissions durant els anys vinents. Aquesta decisió decep molt els activistes que han advertit que no hi ha temps a gastar en discussions.
L’acord tan sols es pot considerar lleugerament positiu en el sentit que estableix un consens mundial sobre el fet que cal actuar immediatament i diu que tots els estats han de fer molt més per frenar el canvi climàtic. S’hi marquen les mesures prioritàries, com ara la reducció de les emissions de diòxid de carboni i del gas metà, però no es concreta qui n’és el responsable.
L’acord final fins i tot afebleix els texts anteriors, atès que parla d’una reducció progressiva del carbó, quan abans se’n demanava l’eliminació progressiva, no la disminució. Aquest canvi va ser demanat per l’Índia i ha estat fortament criticat per estats com ara Suïssa, les illes Marshall i Mèxic.