21.07.2016 - 15:53
VALÈNCIA/MADRID, 21 (EUROPA PRESS)
La Comunitat Valenciana és la quarta autonomia que més llits hospitalaris tancarà este estiu amb 950 per darrere d’Andalusia, Madrid i Galícia, segons la Central Sindical Independents i de Funcionaris (CSIF).
Sobre esta qüestió, el sindicat ha assenyalat que els hospitals del Sistema Nacional de Salut (SNS) han tancat este estiu 10.603 llits, entorn d’un 10% del total, com a conseqüència de la falta de personal ja que entorn del 90% de les baixes per vacances queden sense cobrir.
“És superexcessiu, no entenem que calga tancar cap llit mentre seguisca havent pacients en llista d’espera”, ha denunciat el president d’esta organització sindical, Miguel Borra, després de donar a conèixer les dades de llits tancats recollits pels seus delegats territorials.
La situació, que ja ha estat denunciada per altres sindicats com Satse, és generalitzada en totes les comunitats tot i que destaca sobretot la situació d’Andalusia (2.350 llits menys), Madrid (1.510), Galícia (1.250), Comunitat Valenciana (950) o el País Basc (900). A estes els seguixen Castella i Lleó (726), Catalunya (712), Aragó (514), Castella-la Manxa (400), Canàries (312), Astúries (309), Extremadura (220), Múrcia (200), Cantàbria (186), Balears (120), Navarra (120) i La Rioja (89).
El sindicat reconeix que este tancament de llits a l’estiu es produïx tots els anys però en els últims “el problema s’ha agreujat”, segons ha afegit Fernando Molina, president nacional del Sector de Sanitat de CSIF, i s’unix al descens de llits experimentat durant la crisi, passant de 115.418 el 2010 a 109.984 en 2013.
El sindicat ho atribuïx a una qüestió “purament economicista” que també està relacionada amb la retallada de les plantilles dels últims anys, un 24.559 professionals menys des de gener de 2012, que a més es veu acusat a l’estiu per la no substitució dels treballadors de vacances.
A LES ZONES COSTANERES ELS REFORÇOS SÓN INSUFICIENTS
A més, la situació és més “problemàtica” en aquells centres on el tancament de llits és més acusat, com l’Hospital 12 de Octubre de Madrid, on hi ha un 30% menys, o a les zones costaneres, on “les plantilles es reforcen un 10-15% però la població a atendre augmenta fins a un 100%”, recorda Molina.
I lamenten que la conseqüència de tot això és un augment de les llistes d’espera i un major col·lapse de les urgències “amb esperes de 7 a 9 hores” tenint en compte que “els pacients no poden ser derivats a planta perquè no hi ha llits”, ha censurat.
“La gent no deixa de posar-se malalta a l’estiu, són els mateixos però estan redistribuïts, i hi continua havent pacients en llista d’espera que estarien disposats a tindre una consulta o operar-se l’agost, però no poden perquè no se’ls oferix”, ha afegit Borra.
DEMANEN QUE ANA PASTOR MEDIE A RESOLDRE EL PROBLEMA
De fet, i tot i que la competència en matèria de sanitat correspon a les comunitats, el president de CSIF proposa a la nova presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, que aprofite el seu passat com exministra del ram i el seu coneixement del sector per a “afavorir el diàleg i l’acord” per a acabar amb esta situació.
“Reclamem un Pacte d’Estat entre tots els partits, perquè no és lògic que hi hagi 17 sanitats diferents, sinó que hauria de ser igual de bona en totes les comunitats”, ha defensat Norra.
Alhora, CSIF també reclama que els acords que adopten el Ministeri i les comunitats en el Consell Interterritorial siguen vinculants i que es faça un estudi de les necessitats de personal en cada servici sanitari “perquè no hi haja una taxa de reposició sinó que es tapen totes les places que faça falta i hi haja una feina estable”.