La Comunitat Valenciana, l’autonomia que més diners públics va invertir en Dependència en 2016

  • El president de l'Observatori Estatal de la Dependència, José Manuel Ramírez, ha indicat que les dos autonomies que més diners públics invertixen en Dependència són la Comunitat Valenciana (14,6%) i Canàries (11,1%), tot i que són les que "pitjor" tenen desenvolupat el sistema. Per contra, Madrid, Catalunya i La Rioja "ni tan sols" van invertir en 2016 el pressupost aprovat en 2015 per a Dependència, segons les dades oferides per Ramírez Navarro.

VilaWeb
Redacció
12.09.2017 - 16:47

SANTANDER/VALÈNCIA, 12 (EUROPA PRESS)

El president de l’Observatori Estatal de la Dependència, José Manuel Ramírez, ha indicat que les dos autonomies que més diners públics invertixen en Dependència són la Comunitat Valenciana (14,6%) i Canàries (11,1%), tot i que són les que “pitjor” tenen desenvolupat el sistema. Per contra, Madrid, Catalunya i La Rioja “ni tan sols” van invertir en 2016 el pressupost aprovat en 2015 per a Dependència, segons les dades oferides per Ramírez Navarro.

D’altra banda, ha denunciat este dimarts a Santander que l’Administració General de l’Estat solament va aportar un 17,4% de diners públics al sistema d’atenció de dependents a Espanya, enfront del 82,6% d’inversió per part de les Comunitats Autònomes (CA).

Així, Ramírez ha emfatitzat que la Llei de la Dependència diu “expressament clar” que la inversió ha de ser compartida al 50%. En este sentit, ha lamentat que “lluny” d’aproximar-se, l’Estat “ha reduït encara més” el seu percentatge de finançament i ha reivindicat que “les lleis estan per a complir-les”.

“Açò és verdaderament dramàtic”, ha alertat Ramírez en una roda de premsa que ha tingut lloc este dimarts en la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) de Santander, en la qual ha presentat les “dades oficials” autonòmiques sobre finançament de la Llei de Dependència –de totes les regions a excepció del País Basc–, amb motiu de la trobada ‘Deu anys de la Llei de Dependència: balanç i reptes de futur’.

En esta trobada amb els mitjans, el també president de l’Associació de Directors i Gerents de Servicis Socials d’Espanya ha denunciat que el Govern de Mariano Rajoy està “deixant morir” el sistema de la Dependència i ha previst que en 2017 –tenint en compte que el sistema està “col·lapsat”, ha denunciat– muiren unes 36.000 persones depenents “sense rebre” la prestació o servici “al que tenen dret”.

A més, ha concretat que l’Estat ha retallat entre 2012 i 2015 un acumulat d’uns 4.000 milions d’euros –ha qualificat esta retallada d'”inmisericorde” pel qual el Govern ha “abandonat les persones més vulnerables”– i ha alertat que el “crebant econòmic” d’esta falta de diners està provocant que les CA estiguen “asfixiades econòmicament”.

Per regions, Ramírez ha concretat que les dos que més diners públics invertixen en Dependència són la Comunitat Valenciana (14,6%) i Canàries (11,1%) malgrat que són les que “pitjor” tenen desenvolupat el sistema. Per contra, Madrid, Catalunya i La Rioja “ni tan sols” van invertir en 2016 el pressupost aprovat en 2015 per a Dependència, segons les dades oferides per Ramírez Navarro.

Preguntat per com veu el futur del sistema, ha reconegut que ho veu “d’una banda, amb molt de patiment”, encara que d’altra banda, “vol confiar” que si tot i que ha denunciat que el Govern central “no té ànima, pot agafar una calculadora” i veure els “retorns econòmics” de la inversió en Dependència.

En este sentit, ha advocat per que “encara que no tinguen la suficient consciència i sensibilitat”, els ministres d’Hisenda, Cristóbal Montoro, i d’Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, vegen que “tots” els organismes de la Unió Europea estan indicant que “cal invertir en polítiques d’atenció i cures” a les persones depenents perquè “som un país de vells”.

Per açò, ha reclamat més inversió pública per part de l’Estat central -la mitjana de despesa estatal per persona és de 1.453 euros enfront dels 6.896 de les CA, ha precisat– i ha recordat la seua proposta de Pacte d’Estat en esta matèria per a recuperar la inversió prèvia a l’any 2012. D’esta manera, ha defès que s’atendria a les 315.000 persones depenents “sense atenció” que hi ha en l’actualitat i es generarien “quasi 100.00 llocs de treball”.

ATENCIÓ “LOW COST” A DEPENDENTS MODERATS

Ramírez també ha advertit que “si no augmenta el mínim de finançament” per part de l’Estat, en 2017 “no serà capaç de gastar-se” els 1.620 milions d’euros pressuposats per l’Estat, la qual cosa ha relacionat amb l’atenció “low cost” o “de baix cost” que, al seu juí, dispensa l’Estat als “dependents moderats”.

De fet, ha denunciat que “no es posa els diners suficients” mentre que les persones que estan en situació de dependència tenen un “patiment i dolor terribles”, una cosa que, en la seua opinió, “hauria d’avergonyir-nos a totes les persones de bé que veiem que eixe patiment” no es pal·lia perquè la Llei “s’està incomplint de forma sistemàtica”.

Ramírez, de la mateixa forma, ha precisat que “cent persones” en situació de dependència moren cada any en el nostre país sense rebre ajuda ni servicis que, en la seua opinió, “els donaria una vida més digna” i la “possibilitat de tindre una millor qualitat de vida”.

També ha defès que l’Associació de directors i gerents de Servicis Socials presenta estes dades en una tasca que, tal com ha comentat, “hauria d’haver fet” el Ministeri de Sanitat, Servicis Socials i Igualtat. El motiu, tal com ha afegit, és que les CA han traslladat estes dades a l’Institut de Majors i Servicis Socials (Imserso) però “no els fa públics”.

En esta roda de premsa, a més, ha criticat que “encara” no hi ha propostes “concretes” per part de la Comissió de Presidents, que, tal com ha incidit, “tenia el mandat” de treballar en la valoració de la Llei de Dependència i en la “cerca de solucions” per a aconseguir un “finançament estable” del sistema. A més, ha criticat que “ni tan sols” s’ha constituït la subcomissió parlamentària de la comissió de Polítiques Socials.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor