18.07.2016 - 13:21
VALÈNCIA/MADRID, 18 (EUROPA PRESS)
La Comunitat Valenciana és una de les administracions autonòmiques que més infringixen la Llei de Morositat, en tardar entre quatre i cinc mesos a fer front als deutes que manté amb els seus proveïdors. En concret és al costat de Balears, la que tercera que més tarda amb 114 dies a abonar les factures, segons un informe d’ATA.
El període mitjà de pagament del conjunt de les Administracions Públiques als autònoms ha baixat en gairebé dues setmanes respecte als terminis de desembre de 2015, en passar de 86 dies a 75 dies en acabar el primer semestre d’enguany.
Tot i això, ATA destaca que, tot i esta reducció, el termini en el qual els autònoms cobren les seues factures seguix sent el triple d’allò establit legalment (30 dies).
L’organització d’autònoms utilitza per al càlcul del període mitjà de pagament la data d’emissió de les factures o del lliurament de les mercaderies fins al seu pagament efectiu, metodologia diferent de l’empleada pel Ministeri d’Hisenda, on el termini es computa des de la convalidació de la factura per part de l’administració competent fins al seu pagament efectiu.
L’Administració Central és la que menys temps triga a pagar als autònoms, 44 dies de mitjana, per damunt del termini legal, mentre que l’Administració Local triga una mica més de dos mesos (64 dies) a pagar els seus deutes, una setmana menys del que tardava a final de 2015.
Els autònoms dependents de les Administracions Públiques de les comunitats autònomes són els que tarden més temps a cobrar, 85 dies, tot i que el període mitjà de pagament s’ha reduït en 16 dies des del mes de desembre de 2015, el que equival a una retallada del 15,5% en valors relatius.
Extremadura, amb 155 dies de mitjana, juntament amb Aragó (137 dies), Balears i Comunitat Valenciana (114 dies de mitjana) i Múrcia (107 dies de mitjana) són les administracions autonòmiques que més infringixen la Llei de Morositat, en tardar entre quatre i cinc mesos a fer front als deutes que mantenen amb els seus proveïdors.
Amb períodes mitjans de pagament superiors a la mitjana nacional (85 dies) se situen també Cantàbria (93 dies); Castella i Lleó (89 dies) i Madrid (88 dies). Per sota de la mitjana es troben Andalusia (83 dies), Catalunya (79 dies), Castella-la Manxa (69 dies), Galícia (66 dies) i La Rioja (60 dies).
Tot i que totes les comunitats incomplixen el termini de 30 dies que establix la Llei de Morositat, les que més s’acosten i, per tant, tarden menys temps a pagar als seus proveïdors autònoms, són Navarra (41 dies) i El País Basc (42 dies), mentre que Canàries tarda una mitjana de 53 dies a pagar i Astúries, de 54 dies.
LA MOROSITAT PRIVADA SE SITUA EN 79 DIES
Segons l’informe de ATA, els terminis de pagament de les empreses privades als autònoms es van situar en acabar juny en 79 dies, incomplint també els 60 dies que establix la Llei i sis dies per baix de la xifra registrada el desembre de 2015.
Les empreses de més de 1.000 treballadors continuen sent les que més tarden a pagar les factures als seus proveïdors, amb 128 dies de mitjana.
Quant menor és la mida de l’empresa, menys es tarda a pagar les factures. Així, les empreses que tenen entre 250 i 1.000 treballadors paguen en 119 dies de mitjana. Les empreses que tenen entre 50 i 250 treballadors necessiten 73 dies i el termini baixa a 58 dies en el cas de les quals tenen entre 9 i 50 treballadors.
Per la seua banda, les transaccions entre els autònoms se situen en 45 dies i en 48 dies en el cas de les microempreses (entre un i nou treballadors al seu càrrec), de manera que són els únics sectors que complixen els terminis legals.
“Malgrat els avenços, hem de plantejar acabar amb la morositat com una prioritat absoluta i actuar de manera contundent contra ella. Més enllà de la morositat pública, no té sentit que les grans empreses, amb tots els seus recursos no siguen capaços de complir la llei com fan els autònoms”, ha subratllat el president d’ATA, Lorenzo Amor.