16.10.2024 - 21:40
|
Actualització: 16.10.2024 - 21:43
Més Compromís, l’antic Bloc Nacionalista Valencià, fa el congrés aquest cap de setmana. A la secretaria general s’han presentat tres candidatures. Una és l’oficialista, encapçalada per Amparo Piquer, i les altres dues són crítiques; Reviscola, encapçalada per Mónica Álvaro, i Compromís pel País Valencià, amb David González al capdavant.
Amb tot, aquests darrers anys una part dels militants s’ha allunyat del partit. Alguns han deixat de militar i uns altres, tot i que continuen pagant la quota, es miren el partit amb molta distància i sense sentir-se identificats amb les polítiques que practica.
VilaWeb ha parlat amb algunes d’aquestes persones. El denominador comú dels motius que addueixen és l’allunyament dels postulats nacionalistes i la manca de democràcia interna.
Àlex Ruiz: “Més ha deixat de ser el referent del nacionalisme valencià”
Àlex Ruiz és el primer tinent de batlle de Bellreguard i, d’ací a uns mesos tornarà a ostentar la batllia en virtut d’un pacte de governabilitat. En el congrés del 2021 va encapçalar una candidatura que va batejar Coratge, amb tot de militants que consideraven que el capteniment de la direcció no era l’adequat. En la votació per a la secretaria general, Ruiz va tenir prop del 40% dels vots dels delegats. Àgueda Micó va guanyar per poc més del 60%.
Tres anys després, Ruiz explica a VilaWeb que l’actual executiva no ha fet res per a integrar els militants que expressaven aquell malestar. “L’executiva és una piconadora. Com deia Alfonso Guerra, qui es mou no surt a la foto. No s’assumeixen altres visions ni postures crítiques”, diu. I posa un exemple. Diu que, com a candidat, en l’acte final d’aquell congrés, el van deixar seure al costat d’Àgueda Micó i d’altres membres de l’executiva. “Marzà se’m va acostar i em va preguntar si el desembre del 2021 deixaria la batllia. Quan li vaig dir que sí, em va respondre ‘tu i jo haurem de parlar molt’, però encara espere que em diga res.”
En aquests tres anys, Més Compromís ha deixat de tenir poder a la majoria d’institucions, i la secretària general, Àgueda Micó, va deixar el càrrec per ser diputada al congrés espanyol. Ruiz recorda que en aquell congrés ningú no s’esperava el resultat que finalment va obtenir, tot i que, contràriament al que es va dir en aquell moment, afirma que la candidatura no va ser gens improvisada. Quant al fet que ara n’hi haja tres, considera que és positiu. “Si un partit democràtic creu que és dolent, no anem enlloc. La qüestió és ser demòcrata i donar capacitat de decisió a les veus dissidents. No totes les persones pensen igual. Que hi haja diversitat és bo, però ells pensen que trenca el partit”, diu.
Amb tot, i malgrat aquell 40% assolit fa tres anys, Ruiz s’ha inscrit en el congrés, però ha decidit de no participar-hi activament. La gent de la candidatura Reviscola, empesa per Bloc i País, li ho ha demanat, però ell no ha volgut fer-ho. “Ara m’he quedat al marge. No hi ha res a fer. No es poden plantejar congressos tenint-ho tot lligat amb la intenció de perpetuar la gent que ja és al poder”, diu.
Una de les principals crítiques que fa Àlex Ruiz a Més Compromís és que ha deixat de ser el partit referent del nacionalisme valencià i que en el congrés del 2021 es va perdre l’ocasió, perquè era una situació de cruïlla. O es mantenia el nacionalisme o es tombava cap a l’esquerra espanyola. I van tombar cap a l’esquerra espanyola.
Quant a la manera de funcionar, a la democràcia interna, Ruiz recorda que Més era el partit tecnològicament més avançat d’Europa, que en l’anterior congrés les esmenes es van votar amb una aplicació de mòbil. I per això es demana per què ara la votació de la secretaria general no es pot fer de manera telemàtica. “S’han inscrit 1.600 persones al congrés, però la militància té diversos graus d’implicació. Si acceptes el vot telemàtic, permets que hi participen persones que potser no tenen el temps o la disponibilitat econòmica per a assistir al congrés de manera presencial”, diu.
Artur Hernández: “Aquest congrés és una fallida tècnica”
Artur Hernández va ser secretari de política municipal del Bloc entre el 2016 i el 2021. Fins el 2023 va ser regidor, però ara no té cap càrrec. Continua essent militant de Més, però no s’ha inscrit per participar en el congrés. Explica que de dins el partit estant ha conegut molta gent i ha vist què hi havia en els despatxos i què passava en les reunions. “Ens hem convertit en un partit que no es diferencia gens d’un PP o un PSOE. Els qui són en les direccions estan preocupats per ells mateixos, per mantenir la seua feina i el seu càrrec. I si aquest és el leitmotiv, tot el que diuen en els discursos polítics o ideològics deixa de tenir valor.”
Hernández lamenta que, dels militants de l’antiga Unitat del Poble Valencià o dels qui hi havia fa deu anys o quinze, ja no en queda res. “Els col·lectius estan desfets. La poca gent que hi ha és gent que al cap de pocs mesos ja saps per què hi són. El nivell de la militància ha baixat moltíssim i la qualitat de les polítiques o les ganes de lluita del partit no tenen res a veure amb el que feia el Bloc fa quinze anys”, diu. Qualifica d’errada el fet de pensar que els qui venien darrere eren millors, o que la gent jove estava més ben preparada. “Ha coincidit que la gent ja estava cansada de passar tota la vida barallant-se. Ha deixat de fer feina perquè la facen els qui vénen darrere, i els qui han vingut darrere s’han trobat que no havien de fer feina i que tenien unes cadires molt còmodes. La comoditat de les cadires ens ha destruït”, diu.
Admet que és trist assumir-ho, però que, malgrat tot això, no hi ha alternativa. Quant a la presència a les institucions que el partit ha tingut aquests darrers anys i que ara també té tant a Madrid com a Brussel·les, Artur Hernández diu que ara no són un producte nacionalista.”Pensar que el nacionalisme valencià és més fort que mai és una falsedat terrible que ens anihila. De fet, Compromís no es presenta com un producte nacionalista, es presenta com un producte d’esquerres alternatiu al PSOE ací al País Valencià. Tot aquell d’esquerres que té algun problema amb el PSOE vota Compromís.”
Hernández no té gens d’interès a saber com anirà el congrés perquè no n’espera res. “Per a mi, aquest congrés és una fallida tècnica. Està totalment manegat i no té cap sentit fer un congrés tal com el fan, perquè al final servirà perquè els qui hi ha continuen essent-hi. De fet, els noms dels dirigents de Més dels últims cinc anys o deu són els mateixos canviant les cadires de lloc. Intercanvi de cadires i de favors.”
Àlex Vilanova: “Quan anaves a l’executiva, a València, veies que entre quatre ja ho havien decidit tot”
Àlex Vilanova va ser regidor de Més Compromís de la Jana, al Maestrat, entre els anys 2015 i 2023. Ara fa tres anys que es va donar baixa del partit i dóna dos motius. El primer, perquè quan governava el Botànic les polítiques respecte del món rural eren inapreciables. I el segon, que les polítiques nacionals s’havien diluït molt dins el Botànic. Posa un exemple recent com és el fet de l’atorgament automàtic dels títols de català que ara ha posat en marxa el govern de Mazón i lamenta que la idea i la intenció eren del govern del Botànic.
Vilanova va formar part de l’executiva nacional del Bloc, però en va dimitir perquè dins aquest òrgan de direcció també era complicat de treballar. “Quan hi anaves, ja estava tot decidit. Ho havien decidit entre quatre i anar allí era anar a perdre el temps, i més en el meu cas, que havia de fer 150 quilòmetres per arribar a València. Jo no em dedique professionalment a la política i em costava diners.”
La qüestió de la democràcia interna és comuna en totes les persones amb qui VilaWeb ha parlat. “Volien obrir el congrés, fer-lo molt assembleari i participatiu, però quan es proposava que tots els militants poguessen elegir amb el vot telemàtic perquè molta gent no es podia desplaçar a València, deien que no. No s’ha aconseguit mai.”
Vilanova va deixar l’ajuntament el 2023, diu que està desencantat de la política. Ara participa en moviments socials com el Fòrum de la Nova Ruralitat. “Reivindiquem de fa molts anys que hi haja els mateixos drets a la ruralitat que a les àrees urbanes”, diu.
Màrius Ivorra: “Cal repensar i refer l’esquerra nacionalista valenciana”
Màrius Ivorra va ser un dels fundadors del Bloc Nacionalista València. Ha estat regidor i portaveu del Bloc i portaveu a l’Ajuntament d’Alcoi. També ha estat membre de les executives. L’any 2023 va deixar de ser militant. “M’ha decebut com a partit. Ha abandonat els seus postulats per convertir-se en un partit més de l’esquerra espanyola, per donar suport al PSOE”. Com en el cas d’altres militants, Ivorra ha fet alguna aproximació a Esquerra Republicana, però pensa que cal repensar i refer l’esquerra nacionalista valenciana. “Hi ha molta gent decebuda”, diu.
Quant a la manera com s’hauria de fer aquesta refundació, Ivorra recorda que hi ha molta gent que ha abandonat el partit perquè ha vist que la política es dirigia cap a Madrid. “Hauria de nàixer de la societat cívica. La gent veu els interessos de cadiretes. Quan vam governar no vam saber vendre bé les coses i el partit socialista s’ha aprofitat del treball de Compromís. S’hauria de refundar tot i, a parer meu, Més no pot ser el pal de paller per a fer-ho.”
Màrius Ivorra, que formava part de la candidatura d’Àlex Ruiz, opina que en el congrés del 2021 s’hauria pogut fer més. “Els resultats que vam obtenir van ser molt bons. Allí es va veure que el partit estava fraccionat, que hi havia un trencament important entre les coses que pensava molta gent i el que pensen només els qui eren al voltant de l’executiva.” Va quedar molt decebut perquè va veure clarament que el partit que havia anhelat des dels temps de la UPV i del Bloc havien desaparegut amb la creació de Més Compromís.
En aquest congrés, Ivorra no dubta que guanyarà la candidatura oficialista. I quant al futur, no el veu. “No veig un futur de Més, ara mateix. Molta gent que era militant no s’hi veu reflectida. Necessitem un partit que identifique el nacionalisme valencià d’esquerres. I ara no hi és.”