La Comissió evita de criticar Espanya malgrat el boicot al corredor 5G entre Catalunya i Occitània

  • Se n'havia de fer la presentació al juny passat a Bucarest, però Borrell va intervenir-hi per vetar-la

VilaWeb

Redacció

17.09.2019 - 17:52
Actualització: 17.09.2019 - 18:50

La Comissió Europea ha evitat de criticar el govern espanyol per haver prohibit el projecte del corredor 5G del Mediterrani, impulsat pel Departament de Polítiques Digitals en col·laboració amb Occitània i, precisament, amb l’aval de la Comissió Europea. Demanat per aquest vet, un portaveu de la Comissió s’ha limitat a celebrar ‘els esforços’ de cooperació entre Catalunya i Occitània i entre Espanya i França per a establir aquesta mena de corredors, segons unes declaracions recollides per l’agència ACN. El portaveu ha avisat que tots els projectes han de ser ‘compatibles amb la legislació dels estats i de la Unió Europea’ i ha afegit que encara no havia rebut cap sol·licitud de finançament del projecte i que, per tant, no podien comentar ‘detalls’ sobre aquest cas.

Aquest corredor era una aposta de la Unió Europea, que per finançar aquesta mena de projectes exigeix que siguin transfronterers; per això Catalunya l’havia preparat amb la col·laboració del govern d’Occitània. Se n’havia de fer la presentació al juny passat a Bucarest, a Romania, i hi havien d’assistir el conseller Jordi Puigneró, el vice-president de la regió d’Occitània i alts càrrecs de la Comissió Europea. Tanmateix, la intervenció de Josep Borrell va fer que aquest acte es vetés.

Segons fonts del Departament de Polítiques Digitals, el ministeri espanyol es va posar en contacte amb la Comissió Europea perquè suspengués l’acte, on s’havia d’aprovar un pla de treball i obrir el projecte del corredor 5G a fons europeus. Ho ha confirmat el conseller Puigneró a Catalunya Ràdio: ‘Van cancel·lar l’acte trucant a la Comissió Europea. Nosaltres ja teníem els bitllets.’

Segons el ministeri espanyol, el document que s’havia de signar a Bucarest no s’adequava al llenguatge jurídic propi d’un tractat internacional d’aquestes característiques. I proposava tot de canvis a la Generalitat. Per exemple, s’havia d’incloure una referència al ‘Regne d’Espanya‘ cada vegada que s’esmentés la Generalitat; també era contrari que Catalunya s’hi presentés com un ‘país’ o una ‘part signant’, i proposava que es canviés aquests termes per ‘regió’. Així mateix, demanava una rectificació perquè en el text en anglès s’anomenava ‘ministeri’ la conselleria de Polítiques Digitals i ‘ministre’ el titular, Jordi Puigneró.

Malgrat l’actitud de Borrell, la Comissió es limita a dir que les xarxes de cinquena generació, el 5G, són ‘un element clau’ per a competir en el mercat global, recorda que el seu impuls és ‘responsabilitat dels estats membres’ i anima ‘tots els estats a avançar ràpidament en el llançament comercial del 5G’. Des de Brussel·les recorden que la convocatòria per a finançar projectes transfronterers de 5G encara no ha tancat i que hi ha marge fins al 12 de novembre.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor