La Comissió Europea revisarà la directiva sobre víctimes arran de les declaracions de Barrionuevo en què defensava els GAL

  • Així ho ha anunciat el comissari Reynders en resposta d'una pregunta parlamentària presentada per Clara Ponsatí

VilaWeb

Redacció

04.02.2023 - 11:49
Actualització: 04.02.2023 - 18:29

El comissari de Justícia de la UE, Didier Reynders, ha informat que l’executiu comunitari proposarà una revisió de la directiva europea que regula els drets de les víctimes de delictes al bloc per reforçar l’atenció especial a les víctimes amb necessitats específiques i protegir-les contra possibles intimidacions i represàlies. L’anunci arriba arran de la pregunta parlamentària signada per vuit eurodiputats catalans que, el novembre proppassat, van denunciar davant l’executiu comunitari les declaracions de l’ex-ministre d’Interior espanyol José Barrionuevo en què defensava i justificava els atacs comesos pels GAL sota el seu mandat.

La pregunta parlamentària fou presentada a iniciativa de Clara Ponsatí i signada també per Carles Puigdemont, Toni Comín, Jordi Solé i Diana Riba, com també pels eurodiputats Izaskun Bilbao Barandica (Renew), Ana Miranda (Verds/ALE) i Miguel Urbán (The Left). A l’escrit, Ponsatí denunciava les declaracions de l’ex-ministre espanyol i recordava que, encara que Barrionuevo va ser condemnat per la seva participació en el grup, va ser indultat de pressa, i el govern espanyol no s’havia disculpat mai per aquests crims i vulneracions dels drets humans. I afegia: “La llei franquista sobre secrets oficials ha impedit una investigació exhaustiva de les activitats i la participació política del grup, i sembla que la revisió de la llei tampoc no desclassificarà aquesta informació.”

A l’escrit, els eurodiputats demanaven sobre les mesures que la Comissió pot adoptar a l’hora de defensar els drets de les víctimes de crims d’estat quan el perpetrador és membre de la UE. Ara, Reynders ha reconegut que totes les víctimes han de ser conegudes com a tals i tractades de manera respectuosa, sensible, individualitzada, professional i no discriminatòria i ha recordat que els estats membres han de tipificar com a delicte la provocació pública per a la comissió de delictes de terrorisme, cosa que indica una proposta de revisió de la directiva enguany.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor