La Comissió Europea renya Espanya pel poder judicial però amaga el cas català

  • Torna a deixar fora de l'informe anual sobre l'estat de dret cap referència sobre Catalunya

VilaWeb
Redacció
20.07.2021 - 17:01
Actualització: 20.07.2021 - 17:45

La Comissió Europea torna a renyar l’estat espanyol perquè l’òrgan de govern del poder judicial continua caducat. En l’informe sobre la situació de l’estat de dret als vint-i-set estats membres, el capítol dedicat a l’estat espanyol concentra la crítica en la manca de renovació del Consell General del Poder Judicial i en el desacord polític al congrés espanyol per a designar els nous responsables “d’òrgans constitucionals”. És l’enèsima crítica que fa Brussel·les en aquest sentit, perquè, com que PP i el PSOE s’han anat repartint la designació dels membres del CGPJ, el procediment espanyol és del tot contrari als estàndards europeus.

A la pràctica hi ha hagut una distribució del control del poder judicial entre el PSOE i el PP, que se l’han anat repartint segons el pes polític que han anat tenint els uns i els altres. Això és greu perquè el CGPJ té el poder d’elegir el seu president, que és alhora president del Tribunal Suprem, però també tria els presidents de sala i els magistrats del TS, els magistrats del Tribunal Constitucional, el president de l’Audiència espanyola i de les sales que té, els presidents dels Tribunals Superiors de Justícia, els presidents de les Audiències provincials…

La proposta del govern de Pedro Sánchez per a reformar el sistema d’elecció dels membres del CGPJ va causar encara més preocupació a Brussel·les. La CE celebra que el govern de PSOE i Podem finalment fes marxa enrere. “Hauria augmentat la percepció que el CGPJ és vulnerable a la politització”, diu la Comissió. La vice-presidenta de la Comissió pels Valors, Vera Jourová, ha afirmat que eren conscients de la complexitat del procés per a nomenar els membres del GGPJ i de la realitat política a l’estat espanyol, però ha insistit que la renovació era necessària.

És un informe gairebé calcat al de l’any passat, en què tampoc no hi va haver cap referència a les denúncies de molts organismes de defensa dels drets humans per l’empresonament i la condemna de dirigents polítics i socials independentistes. La Comissió fins i tot ha fet córrer entre la premsa espanyola, amb la fórmula de “fonts europees”, una justificació sobre l’absència de cap referència al conflicte amb Catalunya: “És un tema intern i no afecta el funcionament de l’estat de dret”. Encara afegeixen: “Hi ha menys queixes [sobre l’afer català], també perquè veiem amb satisfacció que sembla que és en el procés, almenys, de canalitzar-se”.

Aquest silenci topa amb l’informe aprovat recentment per l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europea que demanava l’alliberament dels presos, la fi de la repressió contra ex-alts càrrecs del govern i la retirada de les euroordres contra els exiliats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor