19.12.2017 - 22:00
La Comissió Europea pot activar avui l’article 7 del Tractat de Lisboa contra Polònia. És una decisió sense precedents i el procés pot desembocar en la suspensió temporal del dret de vot de Polònia al Consell Europeu, entre més mesures coercitives. El motiu és una reforma polèmica del sistema judicial que ha fet el partit conservador que govern, Justícia i Pau, amb la qual l’executiu tindrà més control sobre la cort suprema i el sistema de nomenament dels jutges.
El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, ha considerat ‘injusta’ la decisió i ha defensat que la reforma del sistema judicial era necessària per a combatre la corrupció i expulsar les reminiscències de l’era comunista. També ha argumentat que calia respectar la sobirania dels estats membres. La reforma ha generat protestes a diverses ciutats de Polònia i la queixa del Departament d’Estat dels Estats Units.
En canvi, la Comissió Europea ha advertit que la reforma era una amenaça pels principis democràtics i de l’estat de dret. La Comissió ha avisat Polònia aquests últims mesos perquè reverteixi la reforma si vol evitar l’activació de l’article 7, però el govern de Morawiecki no n’ha fet cas.
L’article 7 preveu que la Comissió, un terç dels estats membres i el Parlament Europeu poden demanar al Consell Europeu que constati que hi ha ‘un risc clar de violació greu per part d’un estat membre dels valors contemplats a l’article 2’ –dignitat humana, llibertat, democràcia, igualtat, estat de dret i respecte als drets humans–. Aleshores, l’estat membre en qüestió, en aquest cas Polònia, pot defensar-se i rebre ‘recomanacions’.
El següent pas és la suspensió temporal del dret de vot, però aquesta decisió requereix la unanimitat. En aquest punt, la proposta de la Comissió probablement naufragaria perquè estats com Hongria –enfrontada a la Comissió per les quotes d’acollida de refugiats, entre altres qüestions– podrien exercir el dret de vet. Malgrat tot, el fet d’activar el mecanisme de l’article 7 seria un toc d’atenció seriós a Polònia.