17.07.2015 - 17:54
|
Actualització: 20.07.2015 - 12:07
La comissió d’investigació sobre el frau i l’evasió fiscal i les pràctiques de corrupció política del parlament ha reprovat l’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol pels diners familiars amagats a Andorra durant 34 anys. En una llarga i complexa votació, els partits han aprovat conclusions sobre els formats de les comissions d’investigació, la corrupció política i el frau fiscal en general i sobre casos concrets de corrupció, entre els quals han destacat els de la família Pujol Ferrusola. Ara les conclusions aprovades es fusionaran en un dictamen que previsiblement s’aprovarà en l’últim ple de la legislatura la setmana que ve.
Per part de C’s s’ha proposat que Pujol mereix ‘una reprovació especial’ per no haver aclarit perquè no va parlar de la seva fortuna a Andorra fins el 2014, i no ho feia quan va deixar de ser president el 2003. També li retreu el fet de no haver declarat que va heretar un immoble a Premià de Mar (Maresme) fins el 1985, quan ja havia prescrit l’impost de successions, recordant, a més, que aquest impost és gestionat per la Generalitat. El text ha estat aprovat amb els vots de PSC, PP, ICV-EUiA i C’s, l’abstenció d’ERC i CUP i el vot contrari de CiU.
Del PP, s’ha aprovat una resolució similar que veu ‘imprescindible’ una reprovació a Pujol per haver ‘amagat’ i mantenir sense tributar durant diversos anys els fons familiars. Hi han votat favor ERC, PSC, PP i ICV-EUiA, C’s i CUP s’han abstingut i CiU s’hi ha oposat.
Altres conclusions aprovades han demanat a la família Pujol que aixequi el secret bancari, i han denunciat els negocis del seus fills amb administracions públiques o empreses relacionades, a més del benefici d’aquestes empreses per estar vinculades a entorns de CiU.
Denunciar a fiscalia els falsos testimonis
D’altra banda, la comissió també ha aprovat traslladar a la fiscalia algunes intervencions fetes per compareixents per si han incorregut en fals testimoni, sobretot en el cas del dinar al restaurant La Camarga i el cas Método3, ‘on es fa evident que algun dels testimonis van mentir, atesa la contradicció evident’. A més, el fals testimoni també inclou l’afirmació falsa de no saber res sobre els fets preguntats. La conclusió, aprovada per la CUP, recorda que el fals testimoni en una comissió parlamentària d’investigació està penat amb fins a un any de presó.
En canvi, no s’ha aprovat una proposta similar d’ERC, que proposa fer arribar a fiscalia les declaracions suposadament falses ‘en especial’ de Jordi Pujol Ferrusola, Manuel Bustos i Alícia Sánchez-Camacho. D’ICV-EUiA s’ha aprovat que a les comissions d’investigació, els compareixents no tinguin una posició física de preeminència sobre els diputats i al costat de la presidència.
Resultats de les votacions
La comissió, reunida durant més de tres hores i mitja i amb votacions molt complexes, ha aprovat conclusions i recomanacions de tots els grups. Pel que fa a les de CiU, la majoria les ha aprovat per 90 vots a favor (CiU, ERC i PP), 23 en contra (ICV-EUiA, C’s i CUP) i 19 abstencions (PSC), i n’ha rebutjat cinc que només el grup proposant ha votat a favor.
També ha aprovat la majoria de les d’ERC, tot i que CiU s’ha abstingut o ha votat en contra en una trentena de punts. D’aquest grup n’ha rebutjat nou.
Pel que fa a les del PSC, les ha aprovat totes, amb el vots en contra o l’abstenció de CiU en tots els casos. A la votació final, les conclusions del PSC han obtingut el suport de 74 diputats (ERC, PSC, PP, ICV-EUiA i CUP), el vot contrari de 50 (CiU) i 9 abstencions (C’s).
Respecte a les del PP, la majoria les ha aprovat, amb els vots en contra de CiU i l’abstenció de C’s i la CUP a la votació final, i n’ha rebutjat 9. Pel que fa a les d’ICV-EUiA, n’ha rebutjat 9, mentre que la resta les ha aprovat amb el vots a favor de tots els grups, excepte de CiU, que hi ha votat en contra. Respecte a les de C’s, n’ha aprovat 13, i la majoria les ha rebutjat amb els vots contraris de CiU i ERC.
A l’últim, pel que fa a les de la CUP, n’ha aprovat una vintena, amb els vots a favor d’ERC, el PSC i ICV-EUiA, els contraris de CiU i el PPC i l’abstenció de C’s.
Les conclusions aprovades serviran ara per elaborar el dictamen que el ple debatrà i votarà en la sessió que començarà dimarts que ve.